Intrigi.bg Крими Хероинът в мрамор дошъл по море от Иран

Хероинът в мрамор дошъл по море от Иран

116
0

Заловеният половин тон хероин в Сливен дошъл в България по море и бил предназначен за Западна Европа. Това разкриха днес разследващи.

Наркотикът, който е оценен на 24 милиона лева, бе открит в края на миналата седмица в склад в индустриалната зона на Сливен. Дрогата била скрита в кухини на мраморни керемиди. В акцията участвали антимафиоти от ГДБОП, Европол, Агенция “Митници”. Помагали и агенти от ДЕА – агенцията за борба с наркотиците на САЩ.

Дрогата била произведена в Иран. Тя била натоварена в 4 контейнера и по море и транспортирана до пристанище Варна-запад. След освобождаването, митническата пратка била прекачена в камион, който я превозил до склад в Сливен. Халето предварително било наето за целта. Там в момент на изваждане на хероина от кухините на мраморните плочи били арестувани двама турци, спипани докато трошат плочите и пълнят чували с хероина. В някои от мраморните плоскости имало по 3-4 кг от наркотика. След това дрогата трябвало да напусне България към крайната си дестинация. Според експерти качеството на хероина било доста високо.

С постановление на прокурор чужденците са привлечени като обвиняеми за престъпно сдружение, за трафик на високорискови наркотични вещества, както и за държане на наркотици. Спецсъдът им е наложил постоянен арест. Двамата турци били с чисто съдебно минало, казаха от прокуратурата.

“Операцията е безспорен успех. Като външна граница на ЕС България не допусна хероинът да бъде насочен към други държави”, каза шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Изяснява се ролята на българи

Каналът наблюдаван от 4 месеца

Четири месеца службите ни са наблюдавали канала, по който пристигнало голямото количество хероин. В момента се установява дали българи са замесени в трафика и каква е била ролята им. Най-вероятно нашенци са помогнали с логистиката – освобождаване на пратката, превозване, наемане на склад. Разследващите са категорични, че дрогата била предназначена за други държави от Западна Европа.

“Българският пазар не може поеме такова количество хероин”, каза прокурор Валентина Маджарова.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име