Intrigi.bg Спорт „Хабиб дойде гладен от Русия и не говореше английски, но още в...

„Хабиб дойде гладен от Русия и не говореше английски, но още в началото ми каза: „Аз ще бъда световен шампион, братко!“

347
0

Бившият шампион в полутежка и тежка категория Даниел Кормие е един от най-близките хора на Хабиб Нурмагомедов. Двамата са съотборници в American Kickboxing Academy . Този уикенд Хабиб ще защитава титлата си в лека категория срещу Джъстин Гейджи в главното събитие на UFC 254 в Абу Даби.

След като вече ви представихме кой е Джъстин Гейджи, а и сме писали достатъчно за Хабиб, решихме да ви представим една малко по-различна гледна точка. Ето как изглежда Нурмагомедов през очите на Кормие, който говори пред ESPN преди мача:

Повече от всичко, Хабиб Нурмагомедов и аз сме приятели.

Наблюдавам развитието му, откакто още беше момче. От руски момък, който не говореше английски, до глобална суперзвезда.

Той пристигна с една мечта и малко пари. Моят съотборник в American Kickboxing Academy (AKA) Шон Бънч го взе от летището, заведе го в McDonald’s и го нахрани, защото той беше гладен. След това го доведе в залата.

Хабиб бе непобеден по онова време (18:0). Почти не говореше английски, но се виждаше желанието му да стане по-добър. Лю Рокхолд му показваше едно, Кейн Веласкес – друго, после аз – трето. Направи добро впечатление на всеки, защото беше различен – беше като дете, което е готово да направи, каквото му кажеш, защото иска да стане по-добро. Никога не поставяше нищо под въпросителна.

Дори днес, когато вече е суперзвезда, ако си му треньор, никога няма да оспори твое решение. Винаги ще направи това, което му казваш. Той е като гъба и попива всичко, защото иска да се научи.

Едно от нещата, които най-много харесвах у него, бе, че оригиналният му прякор бе Орела на Дагестан. Не просто Орела. Беше намерил отнякъде запис на Брус Бъфър как го представя и го гледаше отново и отново. Затваряше се в съблекалнята и дори отвън можеше да чуеш как крещи Бъфър „Орела от Дагестан… Нурмагомедов“. Това бяха и първите думи, които научи на английски – как Брус го представя в октагона.

„Братко, аз ще стана световен шампион“

Знаете ли какво ми каза веднъж, още преди години: „Братко, аз ще стана световен шампион и ще печеля по 10 милиона долара всеки мач. Обещавам ти.“ Това беше преди години и никой не му вярваше, защото тогава никога не изкарваше по 10 милиона на мач. Но сега Хабиб се бие като световен шампион за (поне) 10 милиона.

Той не се нуждае от тези пари, но го искаше, защото нещо трябваше да се промени. Той искаше да бъде част от промяната. И сега тя се случва. Той постигна всичко, което искаше.

На него не му трябва много в Дагестан. Не му струва много да живее там. През януари изпратихме няколко деца на лагер да се борят там, а Хабиб плати за хотелите на всички. Погрижи се за тях, защото те бяха моите борци. Хотелите не бяха кой знае колко скъпи. Но той го прави не заради парите, а защото му харесва.

Смятам, че голяма част от миналото му се пази в тайна умишлено. Той е човек, който е обвит в мистерия. Мисля, че точно тази мистерия е едно от най-интересните неща около него. Затова няма да разкривам нищо вече.

Но ще ви споделя друго. Мисля си често за баща му Абдулманап и за начина, по който той живя живота си. Само бих могъл да си представям какво му е било на малкия Хабиб да расте в неговия дом. Един ден, още когато бях шампион в полутежката категория, трябваше да свалям килограми, а бащата на Хабиб дойде да се борим. Въпреки че беше просто тренировка, той се бореше за победата. Искаше да победи. Той беше много способен и много опитен човек. Знам, че е бил строг възпитател към Хабиб.

„Много съм нервен, никога не съм давал цяло интервю на английски“

Беше сигурно 2015 или 2016 г. Хабиб трябваше да даде интервю пред Fox. Опитвах се да го окуража, но той повтаряше: „Много съм нервен, никога не съм давал цяло интервю на английски.“ Мисля, че все пак се справи добре, но си спомням как през почти цялото интервю обиждаше противника си (trash talk). Той знаеше само лошите думи, защото ние не спирахме да му се подиграваме, че косата започва да се отдръпва от челото му и че започва да оплешивява, а той не спираше да ни псува. Затова и само това знаеше да говори.

Понякога Хабиб не можеше да си намери партньори за спаринг, затова аз му помагах. С него се тренира трудно, защото тренировката никога не е лека. Той е доста по-голям от съперниците си и извън кантара е сериозно по-тежък от 70 кг (155 паунда). Той е голям и силен. Той изисква да даваш повече. По онова време бях шампион на тежката категория, но той нямаше никакъв страх от мен. Винаги се опитваше да победи. Точно като баща си.

Не съм виждал по-добър граплинг от неговия. И става все по-добър в контрола на земята, което е невероятно, защото не мисля, че някога съм виждал някой да контролира съперника си толкова добре преди. Става все по-добър в преследване на противника и в приключването на двубоите. Преди доминираше, но не можеше да завърши мача. Преди се биеше повече като борец – опитваше се контролира всичко с ръцете, но години по-късно вече се научи да установява контрол и с краката, което напълно промени играта му.

Нокдаунът срещу Конър Макгрегър и мечтаният двубой срещу GSP

Хабиб много се гордее от факта, че успя да прати в нокдаун Конър Макгрегър. Очакваше се този мач да бъде между бореца и човека с тежките удари. Затова бе много важно за него, че той бе боецът, който успя да запише нокдаун на сметката си.

Когато говори за Конър, никога не споменава името му. Мисля, че никога не съм го чувал да изрича името на Конър. Винаги се обръща към него с „онзи“, което показва отношението му към него. Опитвал съм се да го подлъжа да го каже, но той никога не се хваща.

Не мисля, че ще се задържи още дълго време. Трябва да му се наслаждаваме сега. Ясно е, че вече не му трябва да се бие. Сигурен съм, че вече има достатъчно пари да живее в Дагестан до края на дните си. Мисля, че ще се бие още година-две най-много. След това ще се откаже, за да прекара остатъка от времето със семейството си. Знам и че не идва за тренировъчни лагери с огромно желание, защото съпругата и децата му липсват.

Мисля, че защото всички знаем, че Хабиб скоро ще се откаже, е една от причините да го харесваме толкова много. Той разбира, че докато той е шампион, съотборникът му Ислам Махачев няма как да бъде. А той знае, че Ислам може да бъде шампион, ако той не се бие. Дори и само това да е причината да се откаже, пак няма да отнеме дълго време.

Ще ни бъде тъпо. Когато Хабиб се откаже, ще бъде ужасен ден за всички в AKA, защото той внася различна атмосфера. Не само сега като шампион. Всички го харесваха още като хлапе, защото беше различен. Той беше нашият малък руски брат, който имаше толкова много потенциал. Сега е нашият малък руски брат, който е световна суперзвезда.

Когато се откаже, мисля, че това ще бъде краят на всичко. От време ще се включва по социалните мрежи, но мисля, че ще се покрие. Той не обича славата. Някои обожават вниманието. Може и да продължи да тренира със съотборниците си, но не мисля, че ще го виждате често.

Той обожава да се съревновава. Винаги иска да излезе и да покаже нещо специално, за което хората да говорят. Мисля, че седмицата на мача олицетворява всичко това. И е станал доста по-добър в интервютата и всички останали задължителни неща.

Когато влязох в съблекалнята му преди мача му с Конър, не можех да повярвам колко спокойно беше всичко. Стаята не бе обзета от страх. Влязох със сина си и той започна да се бори с него преди мача. Мисля, че той живее за тези моменти – да влезе в клетката и да премери сили с някого.

GSP трябва да е последното предизвикателство за него. Ако Хабиб някога получи мач срещу GSP, знайте, че най-вероятно той ще му е последният. Защото знам колко много го уважава. Той уважава Джордж и просто иска да премери сили с него.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име