Intrigi.bg Свят Франция срещу консуматорството: Властите искат да наложат смартфоните втора ръка

Франция срещу консуматорството: Властите искат да наложат смартфоните втора ръка

323
0

В Европа вече съвсем сериозно гледат на идеята за ограничаване на замърсяването, като редица държави и неправителствени организации търсят своите начини за намаляване на въглеродния отпечатък и редуциране на произвеждания боклук.

Франция вече е на предните линии на тази борба. Страната се е насочила към една по-специфична ниша на замърсяването – старата техника.

В опита си да намали въздействието върху околната среда и да даде тласък на стартъпите в местната електронна търговия, страната подготвя пакет от стимули за потребителите, които да пренасочат навиците им от купуване на нови смартфони и джаджи към харчене за употребявана електроника, пише Bloomberg.

Правителството заяви, че възнамерява от януари 2021 г. да внедри система за оценка на повторната използваемост на устройствата. За целта ще бъдат отпуснати и 21 милиона евро от националния план за стимулиране на стартъпи и проекти за повторна употреба.

Министрите на околната среда и на въпросите на цифровите технологии – Барбара Помпили и Седрик О, коментират пред Bloomberg, че правителството води преговори за стимулиране на покупките втора ръка. Те обаче не разясняват повече подробности около плановете, тъй като предстои финалното им уточняване.

Седрик O добави все пак, че е малко вероятно да бъде налагана нова форма на данък върху новите стоки, тъй като компаниите ще прехвърлят тези си разходи върху крайната цена за потребителите.

„Искаме да подтикнем хората, които искат да си купят телефон, да мислят първо за ремонт на стария си“, обяснява от своя страна министър Помпили.

Продажбата на ремонтирани мобилни телефони далеч не е нещо ново, а напротив – тук говорим за един вече утвърден бизнес.

Както Apple Inc., така и Samsung предлагат отдавна втора ръка телефони на своите сайтове. Междувременно общата оценка за световният пазар на търговия на смартфони втора ръка се очаква да достигне стойност от 67 милиарда долара на година и 332,9 милиона продадени бройки, спрямо 175,8 милиона продадени бройки през 2018 г., показва доклад на компанията за маркетингови анализи IDC.

Но във Франция нещата отиват по-далече. Редица стартъпи в момента лобират правителството да започне да въвежда законова рамка, с която потребителите да бъдат насърчавани да не търсят толкова масирано покупката на нови смартфони, а вместо това да погледнат към продукти втора ръка.

„Ние настояваме правителството да намали ДДС за продукти с добро въздействие върху околната среда, включително за реновирани смартфони“, обяснява Беноа Варин, съосновател на една подобна компания – Recommerce.

На 16 октомври той е домакин на уебинар с участието на френски депутати, на който ще се обсъждат именно добри примери за това как подобно нещо може да бъде постигнато.

Самата компания Recommerce е основана през 2009 г. и оттогава насам се занимава с това да ремонтира и обновява мобилни телефони, продавайки ги след това директно на потребителите. Впоследствие тя започва да работи и с някои от големите телекомуникационни оператори и дори е подкрепена от гиганта Mulliez.

Друг конкурентен стартъп е Back Market, който с помощта на инвеститори, включително Goldman Sachs и милиардера Бернар Арно, през май успя да събере 120 милиона евро за да изгради бизнес за продажба на употребявани телефони и потребителски стоки от Sony, Apple, Samsung и Microsoft на френския пазар.

Сега Back Market, която беше създаден преди шест години, се стреми да се разшири и да стъпи на пазара в САЩ. Компанията в момента лобира правителството да създаде потребителски стимули за търговията с електроника втора ръка.

Френски министри наскоро посетиха техни офиси, за да отбележат подкрепата си за стартъпа и сектора. По време на събитието министрите Помпили и О разкритикуваха американските технологични гиганти, че не стимулират поправянето на телефоните и техниката, за да се осигури продължителното им използване.

Производителите на смартфони все още доста бавно подхождат към решения на проблема с въздействието на техните продукти върху околната среда.

За последните 8 години например компанията Apple е доставила над 1 милиард телефона до крайните потребители, но едва наскоро създаде програма за подобряване на достъпа до своите резервни части.

Междувременно компании като Fairphone правят телефони отчасти от етично произведени метали и рециклирана пластмаса, опитвайки се да намалят ефекта от продуктите си върху околната среда.

Засега обаче масовото търсене на смартфони продължава да се движи от желанието за притежание на най-новия модел.

А Back Market очакват предстоящите 5G телефони на Apple да се появят в платформата им за използвани телефони не по-късно от 3 месеца след първоначалната им продажба.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име