Intrigi.bg Мистерии Философията на войната започва с обезличаването на противника

Философията на войната започва с обезличаването на противника

226
0

Платон е казал, че само мъртвите успяват да видят края на войната. Може би е прав, особено след като за един войник, точно този грозен акт продължава да се връща в съзнанието им. Дали ще е под формата на сънища или на посттравматичен стрес, това няма никакво значение. Интересен факт е, че дори и днес, когато се смята, че човек е успял да стане по-разумен, успешен, кариерно ориентиран и задоволен, поне до голяма степен с базовите изисквания от пирамидата на Маслоу.

И въпреки това, днес Европа има отворен фронт и всеки ден наблюдаваме повишаването на жертви. Трудно е да осмислим причините за избухването. Най-вероятно сте прочели повече от достатъчно информация, успели сте да откриете и да потърсите мотивите, обърнали сте внимание на правдите на едната и на другата страна, а на финала няма как да забравите и факта, че добрата стара пропаганда се опитва не само да покаже колко чисти са намеренията на едната страна, спрямо другата.

Това е една много добра и стара практика, но нека се замислим за войната като философски феномен, който до голяма степен доказва, че човек е най-лесното създание за манипулиране. Защо твърдим това? Обърнете внимание на животните. Те не се притесняват за своята смърт, не ги е страх, че могат да умрат или да станат храна на друго същество. Липсва им съчувствие, липсва им и обвързаността със семейство, роднини и прочие.

Прайдовете също са силно ограничени от връзки, те съществуват, за да могат да оцелеят и разпределят правилно ролите по оцеляването – ловуване, гледане на малки и покриване на по-голям периметър. Майчиният инстинкт при животните не може да бъде отречен, но в много отношения ще открием, че прекараното време с малките е повече от минимално и връзките се скъсват, когато малкото се научи да се движи и ловува или по-скоро да се изхранва. Единствено човекът е обречен да търси себеподобни, за да се развива и да се държи в реалността, без да изпада в различните крайности. Нито един човек не е остров, макар и в това правило да сме виждали сериозен брой изключения.

Ако се върнем назад във времето, лесно можем да установим, че американците влизат в Първата Световна война с помощта на една малка книга наречена „Пропаганда“ и малко по-добри журналисти, които да успеят да възпитат и разпалят желанието за война. Само и единствено така ще се стигне до онзи момент, в който едно общество ще иска да пролива кръв. Манипулацията, изкривяването на истината за една война и обезличаването на човешкия живот, това са основните изисквания, които разпалват искрата. Не случайно и философи като Алън Уотс ще споделят следното:

„Дори и да в опозиция на принципите или идеологиите, войната винаги се води на принципа на взаимна омраза. Но войните, които се водят от алчност са много по-малко унищожителни, защото агресорът е внимателен да не унищожи всичко, което се опитва да вземе. Това е разумен човек – мъж, който винаги ще е готов на компромиси, но хората, които са готови да дехуманизират себе си и да се превърнат в слепи поклонници на идея или идеал на фанатици, които са отдадени на абстракции, превръщайки се във врагове на живота.“

Обезличаването на човека, дехуманизирането му, отнемането на правото на живот, на правото на въздух и вода, тези основни черти. Това е мотивът на войната. Не случайно и нацистите са измисляли фалшива заплаха, за да дадат повода за война и с това да запалят цяла Европа. И системата винаги е работила така, начертайте разделителната линия, кажете на двете страни, че са прави и след това берете плодовете на вашия труд – това е абсолютно всичко, от което имате нужда. Историята показва, че работи, но най-важното е, че другата страна трябва да бъде обезличена.

Забравете за хуманните черти, вярата и религията, изберете обидата и заплахата и чакайте напрежението да се повиши. През Първата Световна война, французите наричат немците – бошите, защото консумират бира. Не случайно след това ще чуваме и прословутата закана „Бошите ще платят за всичко.“.

Обърнете внимание и на Октомврийската революция, там богатите бяха вампири, обирджии и дяволи, които гуляят от труда на бедния човек. През Втората Световна война ще открием, че евреите са лошите, дали заради социалния им статус в Германия или заради факта, че не са съгласни с идеологиите на фюрера, няма никакво значение.

В този случай не е трудно да забележим, че украинците се превърнаха в нацисти и започнаха да разполагат с най-различни отряди, които според думите на Олга Скабеева в любимото предаване „60 минут“ са изгаряли живи деца. Подобни твърдения са смели и почти невъзможни за доказване по няколко причини. Първо Руската федерация вдига така наречения и популярен паметник „Алеята на ангелите“, където бързо и ясно посочва кои са добри и кои са лоши, чертае разделителната линия за повишаване на напрежението.

Има само един проблем. Обърнете внимание на всички паметници на СССР в България? Имаме достатъчно паметници, които говорят за освобождение, макар и на нашата територия да не се води война с нито един германец, когато достигат до границите на страната. Твърди се, че сме се били агресори, но срещу кого? Следователно ако търсим паметници, прикриващи или налагащи лъжи, то имаме пример коя точно страна го прави. Замислете се защо точно нацистите са толкова свещен трън на Руската федерация?

През изминалия век са водели редица войни, но именно нацистите са най-голямата победа в историята им. Няма друга и няма друг пример за зло. Логично е, че точно тази идеология ще играе ролята на Торбалан за руските жители. Едва ли някой подозира, че на фона на едва 1000 души, трябва да се мобилизира цялата руска армия, за да денацифицира една страна. Не трябва да забравяме, че подобни формации изобщо не липсват и в Русия. Отрядът „Вагнер“ не е случаен и няма как да пропуснем татуировките SS върху врата на един от командирите в него.

Ето го първото зло – нацистите. С други думи, не можем да имаме украинци, а нацисти, последните се лишават от държава, право на живот и други. В много от изявленията на руските говорители, целият свят е нацифициран и само Русия е останала единствената незасегната страна – изказване, което няма как да бъде вярно. Една друга интересна опорка, която винаги сме искали да разгледаме с особен интерес, е и твърдението, че тази страна е последният бастион на християнските ценности.

Да, Русия се гордее със своята религия и православие, но има само един проблем, не го е измислила, не го е наложила самостоятелно и не е успяла да го разпространи. Това, уважаеми читатели, е изцяло заслуга на българите, които са продължили да разпространяват религията в цяла Източна Европа.

Не случайно именно Българската Православна църква е 6-тата автокефална в света. Руската, ако търсите малко повече информация, се намира на 8-мо място. Следователно е редно да напомним, че не – Русия не само не е последният стълб на Християнството, но и няма как да се бори за християнски ценности, след като на този етап демонстрира възможно най-антихуманно движение.

Нека допълним още малко статистиката – на 7-мо място в класирането на църкви по автокефалност се намира Сръбската православна църква. Следователно няма как някой да си преписва качества, след като е получил религията си много по-късно. Каква роля има религията в една война? Елементарно е, помислете колко кръстоносни похода се правеха и колко точно войни се водиха заради религия? Относно запазването на християнските ценности, някой трябва да запомни две основни точки – това е религия, която позволява на един човек да се моли на Бога в себе си и да живее в мир със себе си, второ – религията е изцяло нормиращ и обединяващ инструмент, за да се позволи по-лесен контрол на една маса. Църквата трябва да е онзи елемент, който да обединява, а не да разкъсва.

„Повечето модерни войни се водят на основата на политически разногласия в най-общи линии. Идеологически битки и въпросът – какво оръжие да използваме? Капитализмът срещу комунизма или обратното. Тези войни се водят от страх. Казваме си „Добре, ще взривим тези копелета на парчета, страхуваме се от тях!“, не искаме да имаме никакви отношения с тях, а да се отървем от тях. И ако това е вашата мотивация и това е духът ви и се страхувате от врага си, тогава няма да бъдете добри войници.

Добрият войник трябва да бъде смел. Следователно да кажем, че не се страхуваме от тях, просто не сме съгласни как експлоатират всички, превръщаме се в рицар на бял кон и ще преминем през земите им и ще освободим всички. Правите го, но по пътя ще осъзнаете, че създавате същите проблеми. Рицарят на белия кон си мисли, че е праведен, убеден е в своите действия до степен, в която самият той може да се отврати от себе си. Освен загуба на човешките черти, тук вече се появява и лицемерието. Изведнъж ще спрете да се страхувате от смъртта и отново ще се върнете на първия въпрос: защо тогава се биете? Кого защитавате? Ще научите ли децата си да се страхуват?

Ще кажете ли, че се борите за децата си, защото сте ги научили да се страхуват? Аз съм баща и съм се научил да не се страхувам, тогава защо не научих и децата си да не се страхуват? Ако ги бях научил, най-вероятно сега нямаше да се налага да се защитавам. Те щяха да ми кажат, че това е просто илюзия и няма смисъл да тръгваме срещу някой друг. Сигурно щяха да ми кажат, че ние ще напуснем това тяло и ще се появим някъде другаде. Когато казвам, че ще се появите някъде другаде, имам предвид точно това.

Всеки друг човек, който срещнете, сте самите вие, просто преживявате това през друга гледна точка. Целият свят е една и съща душа, но не може да го осъзнаете, защото точно в този момент се намирате в едно тяло и трябва да видите себе си през другите. Всички сме едно и също. И ако знаехме това, сигурно нямаше да воюваме, а щяхме да се научим да обичаме и тогава нямаше да имаме нужда от оръжие. „

И не на последно място е редно да обърнем внимание и на последното разделение. Науката доказа, че сексуалните отношения по никакъв начин не могат и не трябва да се класифицират като лудост, заболяване, недъг или друг подобен обиден термин. Всеки е свободен да избира какво точно да прави със своето собствено тяло, стига да спазва нормалните социални норми. Русия просто не обича различните и една добре известна основа за скандали е наличието на хомосексуалност и бисексуалност на запад.

Странно е, че властта се крие зад религията, която се опитва да изразява своето възмущение, но от другата страна на завесата стана ясно, че папата отдавна вдигна това вето и не се интересува кой с кого ще спи в едно легло. Страхът и цялата безумна пропаганда не само не могат да виреят без огромна доза глупави поддръжници, но и няма как да оцелее по друг начин.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име