Intrigi.bg Актуално Фекални води за кой ли път потекоха във Варненското езеро

Фекални води за кой ли път потекоха във Варненското езеро

105
0

Варненското езеро отново е пълно с токсични фекални води. Причината – същата тръба, спукала се миналата година и довела до тежки замърсявания, отново е скъсана. Това съобщиха от пресцентъра на общината в морската столица.

 Не е ясно какво е количеството на замърсяването. 

Фекални води отново потекоха във Варненското езеро – Свободно слово

„Във връзка с получено уведомление от „ВиК – Варна“ на 15.01.2021 г., в което се съобщава за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово“, същия ден община Варна е разпоредила на фирма „Хидроремонт ИГ“ ООД, която извършва ремонта на тръбопровода във Варненското езеро, да направи проверка на съоръжението“, пише в съобщението на местната администрация.

Прокуратурата разследва замърсяването на Варненското езеро с фекални води -  Труд


Според неговия текст днес е било получено и потвърждение от дружеството „Хидроремонт ИГ“ ООД, ремонтирало тръбата през лятото и есента на м.г., че при оглед са били констатирани „пукнатина и частично изтичане на отпадни води“.


Като причина се посочва огъване и пукнатина в тръбата, положена временно през септември миналата година. По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен.


Самият тръбопровод е изграден през 2011 г. по програма ИСПА от Министерството на околната среда и водите с европейски пари. Стойността му е над 5 млн. евро. Основната му цел е да извежда отпадните води от варненските кв. „Галата“ и „Аспарухово“ в пречиствателната станция в Тополи. Тръбопроводът бе скъсан през месец август 2019 г., но за информацията се разбра едва миналата пролет.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име