Intrigi.bg Крими Фалшиви сайтове ни мамят с медицинско оборудване за защита от COVID 19

Фалшиви сайтове ни мамят с медицинско оборудване за защита от COVID 19

74
0

ГДБОП предупреждава за фиктивни сайтове, които предлагат оборудване за защита от COVID-19. Искат 70% авансово плащане, но никога не изпращат поръчката.

Парите се превеждат в сметки в Белгия и Великобритания, а оттам се теглят и преместват в други сметки в Португалия, Белгия, Великобритания и Китай. Доставкитете обаче никога не пристигат.

От ГДБОП уточняват, че домейн имената на измамните сайтове са така специално създадени, че изглеждат близки на реално съществуващи фармацевтични компании и официални страници, а логата им са присвоени или изкопирани. 

До момента са установени повече от 20 жертви на измамата от три европейски държави, които са загубили над 110 000 евро.

Идентифицираните до момента фиктивни компании са следните: MSN PHARMA LTD; MSN PHARMA GLOBAL; MSN SOLUTIONS; MSN GROUP OF COMPANIES; MEDICAL  LEASE.; SANTE PUBLIQUE FRANCE. Използваните домейн имена са следните: msngloballtd.com; msnbgloballtd.com; oxyline.com; oxylinepharma.com; goldmedical.fr; santepublique–france.fr

Представители на български фирми, които са имали поръчки, контакт или разпознават като контрагент някоя от споменатите фирми могат да се обърнат и да сигнализират в отдел „Киберпрестъпност“ в ГД „Борба с организираната престъпност“ – https://www.cybercrime.bg/bg

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име