Intrigi.bg Булевард Фаворитката Мария Бакалова: Отвъд Океана ѝ предричат „Златен глобус“

Фаворитката Мария Бакалова: Отвъд Океана ѝ предричат „Златен глобус“

115
0

Мария Бакалова стана първата българска актриса, номинирана за престижното отличие „Златен глобус“, а ако медиите отвъд Океана се окажат прави в прогнозите си, тя ще стане и първата българка, която е печелила наградата.

24-годишната актриса е фаворит в прогнозите за „Златен глобус“ на редица големи издания, фокусирани върху киното и развлекателната индустрия – от Variety до The Hollywood Reporter.

Наградите ще бъдат връчени на 28 февруари в Бевърли Хилс, а заради часовата разлика началото на церемонията у нас се пада в нощта на неделя срещу понеделник. Бакалова е номинирана в категорията „Най-добра главна женска роля в комедия или мюзикъл“ за ролята на дъщерята на Борат (Саша Барън Коен) във филма Borat Subsequent Moviefilm.

За наградата българката ще се съревновава с Кейт Хъдсън (Music), Мишел Пфайфър (French Exit), Розамунд Пайк (I Care A Lot) и Аня Тейлър-Джой („Ема“).

Макар някои редактори в Щатите да изтъкват симпатиите си за други от претендентките в категорията, всички са единодушни, че Бакалова ще си тръгне със „Златен глобус“.

Нещо повече – Бакалова е фаворит и на букмейкърите. Коефициентите в сайта Oddschecker са изцяло в подкрепа на очакването, че българката ще спечели наградата, което обяснява защо над 67 процента от потребителите залагат на неин успех.

Но какви са прогнозите на журналистите в САЩ, които следят отблизо американската киноиндустрия и знаят какво могат да очакват от HFPA – Асоциацията на холивудската чуждестранна преса, чиито представители определят победителите?

Variety посочва Бакалова за фаворит за спечелване на „Златен глобус“. Редакторът Клейтън Дейвис подчертава, че ако това се случи, българката ще е едва третият човек, който грабва отличието за дебютно изпълнение. Преди това са постигали Барбара Стрейзанд за „Весело момиче“ (1968 г.) и Джули Андрюс за „Мери Попинс“ (1964 г.).

В своите прогнози от Vulture също залагат на това, че Бакалова ще вземе наградата, а освен това тя е и тяхното предпочитание за актриса, която трябва да си тръгне с глобуса.

„След като Мерил Стрийп не беше номинирана за The Prom, тази надпревара стана много по-лесна за предсказване. От Глобусите оценяват достатъчно високо Бакалова, за да я преместят в категорията за водеща роля (тя се бори за поддържаща навсякъде другаде), а българката се усеща като типа победител, който гласуващите искат да видят на подиума“, пише в прогнозите на Vulture.

Кайл Бюканън от „Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че Бакалова е направила едно от най-добрите дебютни изпълнения за годината и категорията, в която е номинирана за „Златен глобус“, ѝ дава възможност да се сдобие с високопрофилна награда. И според него именно 24-годишната бургазлийка е фаворит за отличието.

Бакалова в сцена от продължението на "Борат".

Бакалова в сцена от продължението на „Борат“.

В някои от прогнозите обаче се забелязва колебание. Дори там редактори и репортери предвиждат, че Бакалова ще си тръгне от церемонията със „Златен глобус“, но в личните си оценки те посочват предпочитания за други актриси.

Така например в The Hollywood Reporter водещият критик на изданието Дейвид Руни и анализаторът Скот Файнбърг посочват като свой фаворит за категорията Мишел Пфайфър за ролята ѝ в комедията French Exit. В същото време обаче очакват със „Златен глобус“ да се сдобие Бакалова.

Сборен екип на Entertainment Weekly избира Аня Тейлър-Джой за изпълнението ѝ в „Ема“. Въпреки това залагат на победа на българката, като допълват, че журналистите, даващи отличието, „обичат да помазват бъдещи суперзвезди, а Бакалова е готова да избухне“.

От IndieWire разделят прогнозите си за категорията на три. Според тях ще спечели Бакалова, може да спечели Пфайфър, а трябва да спечели Тейлър-Джой.

„Историята за възхода към славата на непозната българска актриса като дъщерята на Борат (Барън Коен) в Borat Subsequent Moviefilm е неустоима. Завръщането на филмовата звезда Пфайфър във French Exit също е в зоната на комфорт на HFPA, но в тази политическа година Бакалова ще грабне победата“, пише редакторът в IndieWire Ан Томпсън.

Критикът Питър Тарвър също посочва в своите прогнози за Good Morning America на ABC, че българката ще си тръгне със златното отличие. Той обаче също е на мнение, че друга актриса трябва да вземе наградата, като негов фаворит е Розамунд Пайк за ролята ѝ в I Care A Lot.

„Бакалова заслужава похвали за комедийния ѝ тайминг и емпатия, но моментът ѝ с [Руди] Джулиани я поставя в комедийна времева капсула“, пише критикът, визирайки може би най-популярната сцена от продължението на „Борат“.

Сега остава да видим дали прогнозите ще се сбъднат. Церемонията по връчване на наградите „Златен глобус“ започва в 03:00 ч. българско време на 1 март.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име