Intrigi.bg Куриози Учени разкриха кои са най-смъртоносните цигари

Учени разкриха кои са най-смъртоносните цигари

1131
0

Пушенето на цигари без филтър убива по-често от употребата на цигари с филтър, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. До този извод стигнаха учени от Медицинския университет на Южна Каролина в Чарлстън.

Наличието на филтър обаче не прави тютюнопушенето безопасно. Пушенето на цигари с филтър доста често предизвиква рак на белите дробове.

Специалистите изследвали данни за 14 000 души на възраст между 55 и 74 години. Бил взет под внимание броят на изпушените ежедневно цигари.

Учените следили показателя пакети цигари/години, който показва изпушените ежедневно пакети цигари в разстояние на определен брой години. Например 30 пакета цигари/години означава, че човек е пушил пакет цигари дневно в разстояние на 30 години или два пакета цигари дневно в разстояние на 15 години.

Средната стойност на показателя за пушене достигнала 56 пакета цигари/години, като за всеки участник била не по-малко от 30 пакета цигари/години.

По думите на учените, за хората, които пушат цигари без филтър, рискът от белодробен рак нараства с 40 процента, а рискът от смърт – с 30 процента.
Другите видове цигари – леки, ултралеки и ментолови, също са опасни за здравето, както и обикновените цигари с филтър. При това хората, които пушат леки и ултралеки цигари, по-рядко отказват пушенето.

Учените не установили защо цигарите без филтър са по-опасни за здравето, но предполагат, че това може да е свързано с високата концентрация на токсични смоли.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име