Intrigi.bg Политика Успя ли България да защити интересите си пред Русия?

Успя ли България да защити интересите си пред Русия?

725
0

„Енергийната ни зависимост от Русия е толкова голяма, че едва ли може да се увеличи още. Едва ли в случая със смяната на маршрута за доставки на газ ще се увеличи или намали”, коментира политологът Румяна Коларова в сутрешния блок на Нова телевизия.

От визитата на руския премиер Дмитрий Медведев тя заяви, че е чула няколко реплики, които показват пренебрежението му към България. „Вие не можете да решите въпроса, ЕК да го реши”. Другата вметка, с която се показа пренебрежение към България беше: „Що не вържете лева към юана?”. Не мисля, че беше шега. Имаше и още няколко такива забележки, при които открито се показва пренебрежение”, коментира Коларова.

„Мнозинството българи не изпитват никакъв страх от Русия, напротив смятат я за дългосрочен приятел. По-малка група имат инстинктивен страх. А има и една група хора, които си вадят парите като ни плашат с Русия”, заяви и социологът Андрей Райчев.

„Ние искахме газова тръба да мине през България. Парите там не са малко. Това не стана и не стана под натиска на Запада. Хилари Клинтън пристигна и каза: „Няма да правите никаква тръба”. България чакаше шанса си, а в тази визита не се видя никакъв шанс”, коментира още Райчев.

Посещението на Дмитрий Медведев не донесе нищо на България. Той дойде да обясни на българските власти, че трябва да лобират в ЕС да се продава руски газ. Русия си гони имперските интереси. Те искат да заобиколят Украйна и ние сме им необходими. въпросът е дали ние ще защитим националните си интереси.

Това каза в сутрешния блок на БТВ ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“, който коментира посещението на руския министър-председател Дмитрий Медведев у нас. „Руските енергийни проекти не са изгодни за България. Не е сигурно, че „Турски поток“ ще мине през Гърция, ако ние откажем. Атина също трябва да поиска разрешение от Брюксел. АЕЦ „Белене“ също няма как да се случи, защото никой инвеститор няма да дойде при тези условия. На мен ми е по-странно как нашите управляващи посрещат с почести руския премиер, когато вече е ясно и тече разследване, че руските тайни служби са направили опит за отравяне на български гражданин. Медведев дойде, за да си направи майтап с нас. Приканя ни да приравним еврото към юана. Така все едно ни казва- ЕС приключва, къде сте тръгнали. Аз им предлагам те да си приравнят рублата към юана, защото вече се превръщат в китайска провинция“, заключи Атанасов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име