Intrigi.bg Политика Успехът рано или късно те прави зависим от политиците, действащи като силова...

Успехът рано или късно те прави зависим от политиците, действащи като силова групировка

130
0

„Не целя да бъда премиер или да имам политическа власт. Повече от 30 години правя бизнес в България. Успехът рано или късно те прави зависим от политиците, които действат като силова групировка.“

Това заяви обвиняемият бизнесмен Васил Божков във видеоизявление – част от представянето на проекта му „Българско лято“ в неделя (22 ноември). В изказването си той не назова конкретни политици, но направи препратка с въпроса към Борисов дали вижда Пеевски в огледалото, като се обърна към членовете на платформата с „управлявайте така, че когато един ден се погледнете в огледалото – да виждате себе си“.

„Българско лято“ беше обявено от укриващия се в Дубай бизнесмен през август, след това от време на време той прави видеоизявления по темата, а в края на октомври беше съобщено, че е учреден инициативен комитет – стъпка към регистрацията на партия. Негов председател е Борил Соколов, който до 2017 г. е бил маркетинг директор на „Еврофутбол“ (една от компаниите на Божков).

„На определен етап от развитието си човек може да си позволи да прави добри дела, затова реших да създам „Българско лято“ – не партия, а уникален политически проект, чиято мисия е да елиминира хунтата от политиката и да създаде път за свободни, достойни и образовани българи, които да поемат контрола на България в свои ръце. Аз съм бизнесмен, а не политик“, каза Божков. В същото време в съобщението представянето на принципите и мисията, проектът е наречен политическа партия – ПП „Гражданска платформа Българско лято“.

Партия все още не е официално учредена, но това трябва да бъде направено, ако искат да участват на парламентарните избори през 2021 г. От изказване на Борил Соколов във видеопредставянето в неделя остава впечатление, че те се готвят за това.

Васил Божков беше записан във видеоизявление на фона на храм-паметника "Александър Невски".
Васил Божков беше записан във видеоизявление на фона на храм-паметника „Александър Невски“.

Цялото представяне беше в предварително записан и монтиран видеоформат, който включваше изявления на участници в „Българско лято“ от България и чужбина и какви са принципите и мисията на проекта. То беше излъчено във фейсбук. В части, в които се обяснява какво е състоянието в България, бяха монтирани и реплики от изтеклите записи, за които досега няма опровержение, че не са на премиера Борисов, от изказване на главния прокурор и кадри с депутата от ДПС Делян Пеевски. В тях бяха повторени и тези на Божков от негови интервюта и изказвания през годината за прокуратурата като бухалка и за управлението като хунта.

В две от целите се обявява, че „Българско лято“ ще се бори срещу модела „Пеевски“ – в първата за „чиста държава“ и премахване на зависимостта на институциите от мафията, а другата е свързана със съдебната система. Повечето от обявените 25 цели са общи – от реформи във всички сфери до разпределяне на евросредства, друти по-конкретни – като елиминиране на детска смъртност с предоставянето на медицинска грижа, за опазването на културното наследство, за данъци срещу вредния за природата бизнес.

„Моята лична мисия да реализирам първия български политически проект, който още в своите основни принципи елиминира дори възможността за влияние, корупция и зависимости“, твърди Божков.

Около проекта и развитието му има много въпросителни. Но за понеделник (23 ноември) е обявена пресконференция на Божков по темата. Той все още е в Дубай, срещу него в България има повдигнати поне 18 обвинения, а прокуратурата скоро не е давала информация какво става с искането за екстрадирането му.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име