Intrigi.bg Актуално Ураган и градушка унищожиха посевите на половин България

Ураган и градушка унищожиха посевите на половин България

672
0

Силна градушка и ураганен вятър нанесоха сериозни щети в Свищовско и Русенско. Има изкоренени дървета, скъсани електропроводи, унищожена е реколтата, наводнени са много имоти и пътища.

Все още е преустановено движението на влаковете по трасето Левски – Свищов заради пропадане на 200-метров насип под релсите в района на жп спирката в село Морава.

Най-значителни щети нанесе стихията в Свищовските села Морава и Деляновци. Екипи на пожарната цял ден отстраняваха паднали дървета върху покривите на къщи. Спасителни екипи разчистваха пътя към село Морава от кални наноси. Бурята придружена с градушка е унищожила овощните дръвчета и зеленчуците в градините. Екипи на електроразпределителното дружество работят непрекъснато, за да отстранят авариите.

В градината всичко е долу, пипер, домати, всичко е долу, заринато в кал. Много страшно беше. За малко беше, но беше ужас, отвсякъде хвърчаха клони, вятър, градът беше голям и силен, посочи Еленка Крумова – жител на село Морава.

Пороят е повредил и жп линията Свищов – Левски. Машинистът е успял да спре навреме и няма пострадали.

Силната буря снощи в Русенско напълно е съсипала селскостопанските насаждения.

„По моя информация, според земеделци, с които разговарях тази сутрин, между 70 и 80% от есенниците, всичко е заминало“, каза пред БНТ Николай Николов – кмет на село Долна Студена.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име