Intrigi.bg Куриози Университет в Милано забрани Достоевски заради войната в Украйна

Университет в Милано забрани Достоевски заради войната в Украйна

291
0

Университет в Милано отмени курс лекции за един от най-великите писатели в историята на човечеството – Фьодор Достоевски. Обяснението – налагало се заради нахлуването на Украйна от Русия.

Паоло Нори, италиански писател, който бил поканен да изнесе гост-лекция от четири части за Достоевски в университета в Милано-Бикока, изрази разочарованието си във видео в Instagram, след като получил известие, което го информирало, че курсът му е „отложен“. В имейла пишело: „Уважаеми професоре, заместник-ректорът по дидактика ме информира за взетото от ректора решение да отложим курса по Достоевски. Това се налага, за да се избегнат всякакви противоречия, особено вътрешни, по време на силното напрежение“.

„Осъзнавам, че това, което се случва в Украйна, е ужасно и ми се плаче само като си помисля за войната. Но това, което се случва в Италия, е нелепо. Не само да си жив руснак в Италия днес е погрешно, но и да си мъртъв руснак, осъден на смърт през 1849 г., защото е чел нещо забранено. Не е за вярване, че италиански университет ще забрани курс за автор като Достоевски. Творчеството на Достоевски включва емблематични екзистенциални заглавия като „Записки от подземието“, „Престъпление и наказание“ и „Братя Карамазови“. Достоевски е осъден на смърт за четене на забранени книги през 1849 г. за дейността си с „радикална интелектуална дискусионна група“, наречена Петрашевски кръг. Екзекуцията му е спряна в последния момент, но той излежава четири години в сибирски трудов лагер за стремежа си към интелектуална свобода“, обяснява Нори.


Бившият министър-председател на Италия Матео Ренци също реагира в Twitter: „В това време трябва да учим повече, а не по-малко: в университета имаме нужда от учители, а не от неспособни бюрократи“.

Мнозина отбелязаха, че заличаването на руската култура, особено нейната дълбока философска история, е само в полза на Путин. Някои потребители на Twitter цитират самия Достоевски: „Можеш да бъдеш искрен и все пак да си глупав“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име