Intrigi.bg Спорт УЛИ ВЕГНЕР СЪЗДАВА ШЕСТ ШАМПИОНА, НО НИТО ЕДИН НЕ Е В ТЕЖКА...

УЛИ ВЕГНЕР СЪЗДАВА ШЕСТ ШАМПИОНА, НО НИТО ЕДИН НЕ Е В ТЕЖКА КАТЕГОРИЯ

171
0
MAGDEBURG, GERMANY - AUGUST 22: Boxing coach Uli Wegner of Germany poses before the Heavyweight fight between Yoan Pablo Hernandez and Kevin Johnson at Magdeburger Seebühne on August 22, 2020 in Magdeburg, Germany. (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)

През спортната си кариера, всеки професионален атлет е принуден в един момент да смени своя треньор. Забелязахме, че това се случи при Тайсън Фюри – на 31-годишна възраст вече е сменил четирима треньори: Питър Фюри, Хюи Фюри, Бен Дейвисън и в момента е с Шугърхил Стюърд. Владимир Кличко сменя Фриц Сдунек с легендата Емануил Стюард, с когото се изковава ерата на двамата братя.

В историята на Кубрат Пулев можем да забележим, че всичко започва от бащата – Венко Пулев, преминава през Ото Рамин и към настоящия момент треньор е Уле Вегнер. 5-те години с този треньор обаче трябваше да предложат много повече от  първа позиция за шампионска битка. След като станахме свидетели на противоречиво представяне, нека обърнем внимание на Ули Вегнер като треньор и защо точно той се смята за съвършеното немско величие.

gettyimages-1037716204-594x594

78-годишният поляк има впечатляваща история и може да се похвали с резултати в спорта, но сякаш магията и познанията не бяха достатъчни в този спорт или просто самият Ули вече не може да намери правилната рецепта за победа. Нека не забравяме, че боксът е изключително динамичен спорт, но фактите не могат да се изкривяват в този момент. Ули се смята за един от най-успешните немски треньори и през кариерата си създава 6 световни шампиона.

За периода като треньор, Ули излиза на ринга около 103 пъти и в 89 от случаите си тръгва с шампионския пояс, поставен през кръста на неговия играч. Освен това е успял да изведе и две дами до финалите. Една от сериозните гордости е шампионът в средна категория – Свен Отке, който успешно успява да защити своята титла в повече от 20 пъти. Артур Ейбрахам държи титлите на IBF в средна категория от 2005 до 2009 и печели още два пъти титлата на WBO през 2012 и 2016 г.

Сред други интересни имена можем да забележим присъствието на Марко Хук, който държи пояса от в категория до 90 килограма за период от 6 години, което го поставя сред най-дълго властващите царе в тази дивизия, а по пътя освен пояса на WBO, добавя и пояса на IBO в същата дивизия. До тук можем да направим заключението, че Ули познава този спорт и в по-атрактивният си период е успял да превърне своите играчи в шампиони.

Джак Кулкай също може да се похвали с отличие, а към него добавяме и Йоан Пабло Ернандес. Една интересна подробност, която забелязваме при шампионите на Ули е, че няма нито един, който да се състезава в тежката категория. Някои от най-известните шампиони остават в категория до 90 килограма, което подвига въпроса относно познанията в тежката категория. Разбира се, боксът е спорт, в който мнозина не биха забелязали нищо различно, необходима е скорост, умение и техника, както и здрава мисъл, когато дойде време за представянето на ринга, но тогава какво се обърква с настоящия атлет?

gettyimages-88720266-594x594

Ули прекарва много от времето си в аматьорския лагер на Германия и дълго време предпочита да произвежда медалисти за аматьорските състезания. Единствената причина да започне професионална кариера като треньор е именно заплащането. И така през 1995 г. получава предложение за работа при промоутъра Клаус-Петер Кол.

Ули отказва да се включи веднага, ангажиментът му към аматьорите от 1996 г. в Олимпийските игри ще се смята за предателство, ако евентуално реши да ги пропусне и точно по таи причина се чака една година. В Атланта успява да спечели сребърен медал с Октай Уркал и бронзов с Томас Улрих.

В периода, когато подготвя своите боксьори за олимпиадата, Ули живее единствено на заплатата на жена си, не знае какво ще прави и как ще се изхранва, докато не получава предложението за професионания бокс. Всичко останало е история и мнозина запомнят треньора като един от най-страстните хора, които може да имаш на ринга. 16 пъти е номиниран за треньор на годината. Опитът е елемент, който не може да бъде закупен.

gettyimages-176973275-594x594

Така един ден на вратата на треньора ще почука Артър Ейбрахам, който няма никакви пари в джоба си, както и никакъв опит в бокса. Бъдещият шампион дори не е влизал в зала, но изведнъж решил, че иска да се състезава. Съпругата на Ули ще купи неговите първи обувки за ринга. Неговият легендарен момент ще е през 2006 г. със счупването на челюстта. Ейбрахам получава тежки удари в мач за защита на титлата си. В 4-я рунд получава много жесток удар, а след това и в 12-я е на косъм да бъде повален, но накрая съдийското решение го вади от неприятностите.

Ули танцува на ринга от радост, а докторът казва, че няма травми, които могат да застрашат живота му. След като приказката продължава така, въпросът е: къде се обърква всичко? Работата с професионалистите има своите плюсове и минуси и на финала Вилхелм Зауерланд заявява, че няма да спонсорира залата на Ули. 23 години от историята на немския бокс приключват точно така. Що се отнася до проблемите в бокса, Вегнер смята, че всичко започва със свободния пазар на треньори през последните години. В Източна Германия традицията е унищожена и треньори пристигат от Ирландия и Англия, за да обърнат в ядрото цялата боксова федерация.

Традициите не са това, което някога са били и по-всичко личи, че е време за продължаването напред. Когато Вилхелм приключва отношения с Улрих, както и с Пулев, двамата трябва да намерят друг вариант за продължението напред. Ули продължава да твърди, че най-голямата грешка на един боксьор е да се оплаче от своя треньор и той бързо да бъде заменен. Що се отнася до родният боксьор, последното мнение на немския треньор насочва вниманието именно в тази посока.

Причината за толкова време никога да не е бил поставян в предните карти, както и да не е успял да получи повече шансове за титли – Вилхелм Зауерленд. Според немския треньор, Кубрат е попаднал на грешното място в грешното време, когато по-важен остава рейтинга, отколкото боксьорите и възможностите им.

gettyimages-52852342-594x594

Немският треньор имаше възможност да успее да добави още един шампион, при това първият в тежка категория с щастливото число седем, но очевидно това няма да се случи тази година. Спортното величие претърпява операция и за втори път трябва да влезе в болницата, пропускайки възможността да бъде близо до ринга и да дава правилните съвети. Какво следва, предстои да разберем. Дали е време за нов треньор, дали е време за нов стил, дали изобщо има време вече за промени или приказката ще приключи, предстои да разберем в следващите години.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име