Intrigi.bg Актуално Украинци изкупиха сейфовете, кътат пари и документи

Украинци изкупиха сейфовете, кътат пари и документи

274
0

Украинците бежанци, спасили се у нас от войната в родината си, изкупиха сейфовете в трезорите, които частни фирми и банки дават под наем.

Чужденците наемали масово касетки, и то по-големи, за да има къде да си държат документи, пари и ценности, които успели да вземат при напускането на домовете си. Това разказаха пред „Телеграф“ от частно дружество, което разполага с два трезора в София.

Големите касетки свършиха, украинците ги изкупиха. Останаха ни само малки, поясниха от фирмата.

Подобно е положението и при банките, които също имат трезори и дават сейфове под наем.

Още преди войната в Украйна касетките, в които хората могат да си държат ценности, започнаха да се изчерпват заради нарастващия интерес на клиенти. За най-добрите подземни трезори, където охраната е бетон, се чака по няколко месеца, в някои случаи и по година-две, разказа нумизматът Калоян Борисов. Една от причините е, че напоследък много хора се запалиха да си правят частни колекции от монети. Други пък инвестират в злато, за да защитят парите си в кризисните времена на фона на покачващите се цени на ценния метал и галопиращата инфлация.

В момента в трезорите могат да се намерят лесно свободни само малки касетки, чието ползване обаче не е много удобно. За големите се чака дълго. Колкото е по-голям размерът, толкова по-трудно се намират, коментира Борисов. Малките са на по-ниска цена, но ако човек разполага с повече ценности и иска да съхранява и документи, ще трябва да реди нещата си като тетрис.

„Големите са винаги по-добър избор. Но всеки поотделно трябва да си прецени за какво ще му трябват“, посочи нумизматът.

По думите му, най-трудно, направо невъзможно, е да се доредиш до най-добрия трезор у нас – този на БНБ. За да се освободи някоя по-голяма касетка се чакало по 10-20 г. Трезорът на Централната банка е смятан за най-сигурен не само защото е под земята, но и защото има 24-часова жива охрана.

Сигурността е ключов фактор, който трябва да се взема предвид, когато се избира сейф. Най-добре е трезорът да е подземен, съветва Борисов.

Заради засиления интерес цените за наем на касетка са вдигнати още преди година-година и половина. Те започват от 150-200 лева и стигат до 2-3 хиляди за година.

Една от най-изгодните тарифи е на БНБ. Най-малката касетка с размери 26х8х42 може да се наема срещу 163 лева на година. Наемът на най-голямата с размери 58х45х47 е 571 лева.

В една от големите търговски банки, които разполагат с подземни и сигурни трезори, годишният наем е в диапазона от 360 до 660 лева. Касетка обаче може да се наеме и за по-кратък срок – за месец, три или шест месеца.

В частната фирма, която разполага с два обществени трезора в столицата, годишната такса варира от 144 лв. за най-малката касетка с размери 5х30х50 см до 1122 лева за най-голямата с размери 130х20х80 см.

Трезорите гарантират дискретност по отношение на това какво държи клиентът им в сейфа. Осигуряват и застраховка, която в масовия случай покрива до 5000 лева. Ако клиентът иска по-висока застрахователна сума, обаче трябва да декларира какво ще държи в касетката. Сейфът може да се ползва веднага след сключване на договора, но самото изготвяне на документите отнема време, тъй като е нужно да се снемат биометрични данни.

Българинът все повече купува инвестиционно злато, за да защити спестяванията си, коментира маркетинговият експерт в областта на търговията с ценни метали Мартин Миланов. Пазарът се разраснал от 2018 г. досега с 20-25%. В момента месечно се изкупуват по 55-60 килограма от ценния метал под формата на кюлчета или монети. В определени моменти се случва дадени продукти да се изчерпят и да няма наличност от тях, тъй като логистиката все още не е напълно отпушена след COVID пандемията. Войната само действа като катализатор на тези процеси, посочи Миланов. Именно след започване на руската инвазия на 24 февруари е бил първият шоков период, когато уплашени хора се редили на опашка за злато. Изявленията на Европейската централна банка, че инфлацията е тук и ще остане, също подкрепили търсенето.

Много търсени са монети от серии като например златния австралийски лунар, който проследява лунния цикъл според китайски календар и има и нумизматична стойност. Харчат се и монети като златния френски франк или дукат, от които макар и да има милиони на пазара, в даден момент се оказват дефицитни, тъй като от стотина години не се секат.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име