Intrigi.bg Спорт УЕФА готви футболна и финансова тесла за клубовете от България! Ще има...

УЕФА готви футболна и финансова тесла за клубовете от България! Ще има ли бунт в Европа?

487
0

Преди няколко дни УЕФА обяви, че от сезон 2021/22 създава нов клубен турнир, който ще се казва “Лига на конференциите”. От централата не дадоха повече подробности за него с мотив, че все още не са изчистени някои неща.

Според мнозина обаче истинската причина се корени в това, че срещу този турнир ще се обяви почти цяла футболна Европа, тъй като той се създава, за да се блокира достъпа на огромна част от клубовете до Лига Европа. Това ще доведе и до много по-малко финансови приходи за съответните отбори. Т.е. държави като България, Швеция, Полша, Сърбия, Шотландия и още поне 30 страни ще се използват за дойни крави – техните телевизии ще трябва да плащат милиони за ТВ правата на ШЛ и ЛЕ, но парите им ще отиват единствено в касите на най-богатите клубове, защото останалите ще са със забрана да участват в двата турнира.

Вече сме свидетели на една промяна, която удари клубовете от почти цяла Европа за сметка на най-богатите тимове. Тя бе свързана с вкарването по служебен път на по четири отбора от Испания, Англия, Италия и Германия директно в групите на ШЛ. А клуб като Аякс игра през този сезон квалификации, в които можеше да отпадне от гръцкия шампион ПАОК.

Т.е. резултатите показват, че промените не водят до по-силен турнир, а целта им е да гарантират още по-големи приходи на клубовете от четирите топ първенства на Европа по служебен път за сметка на всички останали – независимо дали са силни, или слаби.

Сега УЕФА иска да създаде ““Лига на конференциите” с оправданието “да има повече международни мачове за малките клубове”. Дали това обаче е така?

Журналистът от ESPN Дейл Джонсън публикува интересен материал, с който нагледно демонстрира какво щеше да се случи, ако въпросният нов турнир бе стартирал от този сезон. Ето какво пише той:

“Кой щеше да се състезава в новия турнир?

Уувърхамптън, Еспаньол, Айнтрахт, Торино и Страсбург биха играли в “Лига на конференциите”, а не в Лига Европа. Тези пет клуба щяха да стартират от последния квалификационен кръг, тъй като се обмисля нито един отбор да не се класира автоматично за груповата фаза.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име