Intrigi.bg Крими Убийството в Цалапица: Близките на убития Митко предявиха иск за 1 100...

Убийството в Цалапица: Близките на убития Митко предявиха иск за 1 100 000 лв.

52
0

Иск от 1 милион и 100 хиляди лева предявиха близките на убития в Цалапица Димитър Малинов към основния подсъдим Рангел Бизюрев. Делото срещу него ще се гледа по общия ред с разпит на общо 37 свидетели и 16 вещи лица, стана известно в рамките на днешното заседание пред пловдивския Окръжен съд.

От страната на обвинението застана прокурор Борис Михов, а в ролята на повереници на пострадалите бяха адвокат Димитър Марковски, адв. Евдокия Кемалова и адв. Антоанета Николова. Функцията по защита на Рангел Бизюрев изпълнява адв. Делчо Джубелиев. 

В рамките на днешното заседание бяха предявени молби за конституиране като частни обвинители и граждански ищци от името на Минка Малинова, Атанаска Бакалова и нейната дъщеря, Руса Бакалова и Тодор Бакалов.

Те предявиха искове за предявяване на обезщетение за причинени неимуществени вреди, както следва: Атанаска Бакалова и дъщеря ѝ предявяват иск за  350 хил. лв. за всяка, ведно със законната лихва; Минка Малинова – 100 хил. лв., ведно със законната лихва; Руса Бакалова и Тодор Бакалов – по 150 хил. лв., ведно със законната лихва. 

Общата стойност на гражданските искове възлиза на 1,1 милиона лева. 

След изслушване на пледоариите на страните, съдът уважи молбите за конституиране като граждански ищци и частни обвинители. 

Според адвокатите на почерненото семейство е възможно Бизюрев да е имал съучастници и те ще бъдат разкрити при разпитите на свидетелите.

„Държим всички свидетели да дадат непосредствени показания. Считаме, че има противоречия в много от моментите по това дело и те следва да бъдат изяснени пред съда”, заяви адвокат Антоанета Николова. „Имаме съмнения, че господин Бизюрев  е подпомогнат в побоя, който е нанесъл на Димитър. Ще се опитаме чрез разпита на свидетели да установим обстоятелствата в тази посока. За нас господин Бизюрев има съучастници в това престъпление”, допълни Димитър Марковски, цитиран от NOVA, който също защитава интересите на близките на жертвата.

Майката на жертвата заяви, че никой до момента не признава да е нанесъл смъртоносните за Митко удари в лицето му. Бизюрев е признал единствено за четири в областта на торса.

„Искаме доживотен затвор без право на замяна за всички участници в убийството! Близнаците също трябва да са тук и да бъдат съдени като съучастници!”, категорична е почернената Атанаска Бакалова.

С оглед на големия брой свидетели и вещи лица бяха определени четири дати за разпити – 21, 22, 23 август и 2 септември. Стана ясно още, че близнаците Валентин и Борислав Динкови, сочени за помагачи на убиеца, ще бъдат разпитани, но поотделно.

Междувременно жители на селото и близки и роднини на убития Димитър Малинов отново излиязоха на протест. Демонстрацията започна 30 минути преди началния час на делото срещу Бизюрев в Окръжния съд в Пловдив.

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе на 17 юни в съда обвинителния акт спрямо Рангел Бизюрев за убийството на Димитър Малинов. Той е предаден на съд за това, че на 20 юли миналата година в село Цалапица, община „Родопи“, умишлено е умъртвил 24-годишния младеж, като убийството е извършено с особена жестокост.

Бизюрев беше обявен за издирване през юли 2023 г. с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура-Пловдив. На 29 ноември миналата година той беше установен и задържан в град в Дания. На 20 март тази година беше предаден на съдебните власти в България след решение на две съдебни инстанции в Дания.

На 16 май Рангел Бизюрев свидетелства в Районен съд – Пловдив по делото срещу близнаците, обвинени за лично укривателство и подпомагане на Бизюрев. Тогава той посочи, че Валентин и Борислав Динкови не са нанасяли удари на Димитър Малинов. Пред магистратите той посочи, че се е сбил с момчето, защото говорил обидни и оскърбителни думи по негов адрес. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име