Intrigi.bg интриги Тъщи, свекърви и други чудовища

Тъщи, свекърви и други чудовища

385
0

Живеем в България, където добрият, качествен роднински скандал на маса е като оригването при римляните: без него обядът е бил кофти.

Семейните празници рядко минават, без минимум двама членове на семейството да се хванат за гушите, образно или не. Но това си е чаровно, все пак сме на Балканите, където освен тъмни, космати и сексуални, сме надарени и с гореща кръв и къс фитил.

Но хей, отношенията с роднини не са лесна работа и извън нашите ширини. Вижте какво стана в кралското семейство. Единствената разлика е в мащаба. Тук прибягваме до „Съдебен спор“, а там – до Опра. Не че има особена разлика…

Откакто ковид удари, много хора се размрънкаха, че не можело да се виждат с роднините си заради изолацията. Лицемери. Добрият вирус се превърна в брилянтно оправдание за пропускане на всякакви емоционално изтощаващи и досадни до повръщане събития: Заговезни, когато над масата се върти олигавено яйце, Коледа, когато трябва да се симулира радост от получените за пореден път вълнени чорапи, кръщенета, детски рожденни дни и… най-лошото, бебешки погачи.

И докато майките и бащите понякога, макар и много рядко, са приятни за общуване, то има някои традиционни зли фигури в родата, които можем да се опитваме да държим настрана, дори когато (ако) пандемията отмине.

Тъщата

За нея се знае, че хората я предпочитат като торта: студена със свещи. Ха-ха. Ако сте мъж и имате жена, която пък има майка, честито! Значи имате тъща. Естествено, дори да не го показва външно, тя е убедена, че вие не сте достоен за нейното момиче и че е можело жена ви да си намери доста по-богат, по-хубав, по-заземен, по-грижовен и по-интелигентен мъж.

Дъщеря ѝ е имала толкова ухажори… все пак е красавица, като нея на младини. И от всички е избрала точно вас, което е доста странно, но тъщата не се бърка в изборите ѝ, защото е фина и деликатна.

Тъщата обичайно дава обилни съвети и смело пенетрира живота на младите (които може изобщо да не са млади вече), без да се съобразява с техните желания. Естествено, има и тъщи-мечта. Предпазливи, съобразителни създания, които са готови да гладят ризите ви, но бидейки невидими и безмълвни, да гледат децата, когато имате нужда, спазвайки вашите правила за гледане, и да ви подаряват екстремно скъпи подаръци. Има.

Ако сте попаднали на такава, най-добре оставяйте жена ви и се пренасяйте при тъщата.

Свекървата

Горките свекърви са си спечелили славата на някакви горгони, чиято цел в живота е да вгорчат дните на своите снахи. А те просто искат най-доброто за най-ценното си, за своя син, когото са отгледали с такава любов и грижа, на която жена му никога няма да е способна.

Ако сте жена с жива свекърва, не ѝ се ядосвайте, ако се обади в 7 сутринта да пита дали Наско е кашлял през нощта, защото вчера ѝ се е сторило, че е блед. Тя е майка, отдадена майка. Каквато вие няма как да бъдете, нали разбирате?

Тя е бдяла над леглото му, когато е бил с поредната ангина и с 40 градуса температура, тя е бърсала сълзите му, когато Ани от детската градина го е нарекла „очилато магаре“ и тя го е посъветвала да се разведе с първата си жена, защото е била прекалено устата.

Вие не можете да направите за него онова, което е направила тя. А и при жива майка, човек да си хваща жена… замисляли ли сте се дали мъжът до вас изобщо е с всичкия си?

Зълвата

За свекървите се говори много, но понякога сестрата е по-опасна от майката. Там, където пораснали брат и сестра още не се съдят за 60-те квадрата панел и мозайка в „Люлин-4“, е възможно да има привързаност и леко чувство на притежание. Не е задължително братът и сестрата да правят онова, което правеха Джейми и Церсей Ланистър, за да имат психологически инцестна връзка.

Така че, ако мъжът до вас има сестра и не се разбират, радвайте се и я плюйте заедно с него. Ако се разбират, имайте едно наум: тя може да не иска да бъде детронирана от позицията на момичето, което той закриля.

Братът/сестрата

От една страна, не е лошо човек да има сиблинги. Така намалява опасността родителите да са превърнали някой от вас в малък цар и да са утрепали всеки негов шанс за самостоятелност и психична зрялост. Но пък се увеличава рискът същите да са били по-добри родители за единия и по-лоши за другия, което няма как да завърши добре.

Братът и сестрата, когато излезем извън детска възраст, могат да са подкрепа и близост, но моментът, в който ще трябва да се делят имоти наближава с всяка година, и, в крайна сметка, рано или късно се стига до скандал. Започват да се вадят едни стари ризи, да се цитират едни древни караници, да се възкресяват вражди, да се говори за гробове, завещания, дялове и нотариуси.

Накрая всичко отива по дяволите, получавате четвърт гарсониера и се мразите с брата/сестрата за вечни времена.

Старата леля

Тя е на 96 и е в чудесно здраве. Със сигурност по-добро от вашето. Тъй като е възрастна обаче, ангажира цялата рода със себе си. Вчера ѝ е обострен колита, днес я наболява жлъчката, утре ще има странен обрив.

Тя звъни по всяко време на денонощието, за да ви уведоми, че има нужда от нещо и ако случайно не се отзовете на молбата ѝ, започва да приказва как иска да бъде кремирана и прахта ѝ да бъде пръсната над НДК. Манипулира десетките си внуци през мощно чувство за вина и в краен случай заплашва, че ще предпише апартамента на църквата.

Бъдете благосклонни и мили към старата леля. Дори да прилича на чудовище, тя е просто една уплашена жена, която в обозримо бъдеще наистина ще бъде кремирана.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име