Intrigi.bg Куриози Трудно ви е да изкарате книжка? Оказва се, че в България е...

Трудно ви е да изкарате книжка? Оказва се, че в България е лесно!

167
0

България да се сдобиеш със свидетелство за управление на автомобил не е много сложно – плащаш си за курс, изкарваш няколко часа кормуване, след това теоретичен и практичен изпит, и след няколко дни отиваш щастлив да си вземеш документа от КАТ.

Резултат с изображение за Трудно ви е да изкарате книжка? Оказва се, че в България е лесно!

Но в някои държави по света не е толкова лесно. Така например, в Австралия обучението продължава 4 години, в Германия ти е нужен кредит, а швейцарците задължително карат през зимата. Ето кои са някои от държавите, в които вземането на книжка не е лесна задача:

Германия. Обучението по практика е трудно за много курсисти. Те могат да шофират колата под надзора на инструктора, докато той не прецени, че кандидатът е напълно подготвен за изпита. Цената за курса на обучение е най-малко 1000 евро, но по-неспособните трябва да плащат за допълнителни часове. Много бъдещи шофьори плащат за обучението си с кредит.

Швеция. В тази страна със суров климат обучението през зимата е задължително. Там е един от най-трудните теоретични изпити, който отнема 45 мин. През това време курсистите трябва да отговорят на 70 въпроса. Важно е не само да отговорят правилно на всички, но и да го направят бързо.

Япония. Ако в тази азиатска държава курсистът не е проверил автомобила си преди практически изпит, не го допускат да го издържи. Освен това се взима предвид общото личностно състояние на бъдещия шофьор.  Недостатъчно сериозен човек зад волана означава липса на концентрация и неразбиране на опасностите от шофирането на автомобил.

ЮАР. Изискванията за изпита са близки до тези в Япония. Със съществената разлика, че в южноафриканската държава проблемът може да бъде решен „в кулоарите“.

Австралия. Това е страната с най-строги условия за получаване на книжка. Обучението отнема цели 4 години, като курсистът трябва да положи четири изпита – два теория и два практика. За самостоятелно управляване на МПС се издава един от следните сертификати: L (учащ се, курсист), P1, P2 и „книжка за възрастни“. Всеки местен може да се запише на курс след навършване на 16 години. Преди да навърши 21 години обаче никой австралиец не може да получи последното ниво. Две години след като шофира с правата P2, той може да получи постоянна шофьорска книжка.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име