Intrigi.bg Политика Тройка прави Слави за кабинет

Тройка прави Слави за кабинет

360
0

На тайна среща утре представители на трите формации – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”, ще обсъждат дали партията на Слави Трифонов да реализира проучвателния втори мандат. На сбирката предстои да се дискутират всички плюсове и минуси на едно бъдещо правителство на малцинството.

Според източници на “Труд” идеята е за правителство с кратък хоризонт, приоритет на което ще е промяна на Изборния кодекс. Правната комисия обсъди днес внесените шест проекта. Все още оптимизмът на част от депутатите, че нови правила могат да се приемат в рамките на две седмици, не се е изпарил. От ГЕРБ обаче са категорични, че започне ли ремонт на Изборния кодекс, той никога не приключва в съкратени срокове.

Това е причината да се мисли за съставяне на краткосрочно правителство. От “Има такъв народ” обаче имали притеснения, че може да останат като заложници, ако не им бъде гласувана оставката. Гаранции е трудно да получат. Тройката партии, които вече многократно обявяват, че са готови да управляват заедно – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”, имат общо 92-ма депутати. Те декларираха, че не желаят подкрепа нито от БСП, нито от ДПС, нито от ГЕРБ. Има процедурни хватки, с които правителство на малцинството може да бъде гласувано в пленарна зала без подкрепа, защото се иска обикновено мнозинство. Въпросът е какво се случва с подобно правителство след това, коментираха юристи.

“Труд” научи, че една от най-известните бизнесдами в България и дългогодишен шеф в ”Хюлет-Пакард” Саша Безуханова е най-вероятният кандидат за премиер на “Има такъв народ”. “От вас научвам. Не зная как да квалифицирам това – като слух, като провокация… Бих ви посъветвала да не участвате в интрига. Никой не е разговарял с мен и това не е нещо, върху което ще разсъждавам. Не знам откъде имате тази информация. Би ми било любопитно да науча”, бе коментарът на Саша Безуханова пред “Труд”.

От партията на Слави Трифонов и днес предпочетоха да избягват въпроса за съставяне на правителство с техния мандат.

От парламентарната трибуна Тошко Йорданов заяви следното: “Дали ние ще направим кабинет или не? Първо ще видим какво ще направят ГЕРБ. След това процедурата ще дойде при нас. След това ще видите какво ще направим ние. И ако случайно се стигне до трети мандат, т. е. то ще се стигне, и… ако се стигне и ние станем, те… Ако отидем на трети мандат, този, който го вземе, хубаво да си помисли какво ще направи, защото средната част на залата (ГЕРБ – бел. авт.) може да го подкрепи, а това означава коалиция с тези, които трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот. За ГЕРБ говоря”. По думите му в парламента няма формация, която да иска да се допре до ГЕРБ, защото “всеки извън ГЕРБ трябва да знае, че ако гласува нещо с ГЕРБ, ще е предател към българското общество”.

Думите му бяха изтълкувани като намек, че ще върнат мандата. Това обаче би означавало избори по старите правила, каквито нито една от партиите на протеста не иска.

Безуханова има платформа за демократично развитие на България

Саша Безуханова е българска бизнесдама и общественичка, почетен консул на Люксембург в България.
Тя е инициатор и основател на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (“България може”), която работи за устойчивото и демократично развитие на България. Преди да се посвети на тази общественополезна кауза, тя има 20-годишна управленска кариера в Hewlett Packard (HP), където заема различни ръководни позиции. Последно е директор направление “Публична администрация и образование” за световните развиващи се пазари, а преди това ръководи дейността на компанията в направление “Публичен сектор” за Централна и Източна Европа.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име