Intrigi.bg Актуално Три начина да различите качествения бензин от ментето

Три начина да различите качествения бензин от ментето

1035
0

Бензинът днес е скъп, но качеството му често е под всякаква критика. Вината тук е не само от страна на бензиностанциите, но и на немалко шофьори, които умишлено сипват гориво със съмнително качество в резервоарите на колите си, за да спестят пари.

И така поощряват бизнеса с ментата, защото, както се казва, ако има търсене, ще има и предлагане.

Но най–често собствениците на автомобили случайно стават жертви на измамници с гориво, без дори да знаят, че им е скроен номер.

Според експерти, лошото качество на бензина се усеща почти веднага, и колкото по-лошо е, толкова по-бързо може да бъде засечено. Ето и Топ 3 на признаците за използване на ниско качествено гориво.

Могат да се наблюдават детонационни удари при напълно изправен двигател, който консумира висококачествено гориво. Това се случва в момент на рязък натиск върху педала на газа и минава буквално за секунда или половина.

Но менте бензинът води до постоянна детонация, която се придружава от съответните почуквания в силовия агрегат във всички режими на неговата работа. Трябва да се отбележи, че продължителната работа на двигателя в този режим може да доведе до отказ на буталната група и до износване на цилиндрите.

Износване на свещите

Ако редовно зареждате с гориво с ниско качество, свещите много бързо ще излязат от строя. Първо, по тях ще се появи характерен червеникав нагар, който показва наличието на добавки, вредни за двигателя в бензина.

Ако своевременно не започнете да зареждате с нормално гориво, по електродите ще се образуват отлагания и нагар, както и следи от детонационно изгаряне на горивото, което води до ерозия на метала при контактите на свещта. А след това ще се появят всички други симптоми, характерни за износените свещи.

Падане на мощността и проблеми със стартирането

Почти веднага след напускане на бензиностанцията, на която е било сипано гориво с лошо качество в резервоара, колата ще започне да губи мощност, двигателят ще започне да работи с прекъсвания. Дори при силно натискане на педала на газта, ускорението ще е много бавно и съпроводено от непрекъсната детонация, която беше спомената по-горе.

Освен това, ако угасите двигателя, може и да не успеете да го стартирате отново. Много често, след зареждане с менте, шофьорите палят колата, излизат от бензиностанцията, а след появата на прекъсвания изключват двигателя и вече не могат да стартират.

Експертите съветват, ако е възможно, да не се зарежда на непознати бензиностанции, или да се избират бензиностанции на утвърдени вериги, при които вероятността от сипване на менте бензин е по-малка.

Шофьорите трябва да обръщат внимание и на цените, защото един качествен бензин не може да струва значително по-малко от средното пазарно ниво. Опитът за спестяване от горивото може да доведе до скъпо струващ ремонт на двигателя и почистване на горивната система.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име