Intrigi.bg Свят Три държави блокират преговорите на ЕС с Албания и Македония

Три държави блокират преговорите на ЕС с Албания и Македония

394
0

Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха да се договорят за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. За стартиране на процедурата се изисква пълно единодушие на страните членки.

Основен противник на тази идея е френският президент Еманюел Макрон. Той настоява Общността да реформира правилата за членство преди присъединяването на нови страни членки.

На срещата на върха се провалиха и опитите за отделяне на Северна Македония от Албания. Холандия и Дания са против предприсъединителни преговори с Тирана.

„Има известно разочарование. Трябва да признаем, че не успяхме да постигнем консенсус, защото три държави отказаха да поканят двете страни да започнат преговори“, каза литовският президент Гитанас Науседа пред журналисти след края на първия ден от форума в Брюксел, предаде Франс прес.
 
 Държавните глави и правителствените ръководители ще продължат днес обсъжданията за членството на Скопие и Тирана, съобщи Анти Рине, премиерът на Финландия, която в момента председателства Европейския съвет.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име