Intrigi.bg Политика Трифонов, Иванов и Манолова щурмуват Изборния кодекс

Трифонов, Иванов и Манолова щурмуват Изборния кодекс

241
0

Новият парламент започва работа със силна заявка за широка изборна реформа. 4 законопроекта с промени в Изборния кодекс бяха внесени още в първите му два работни дни от „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”.

Най-същественото в случая е, че идеите на трите нови формации в Народното събрание са общо-взето сходни, което позволява по-лесното постигане на компромис помежду им. Разбира се, поради липсата на мнозинство, ще им се наложи да търсят подкрепата на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Какво предлага Трифонов

От партията на Слави Трифонов предлагат да се възстановят старите правила за образуване на избирателни секции в чужбина, които бяха отменени от ГЕРБ и бившия Патриотичен фронт през 2016 г. Преди това секции се създаваха при само 40 подадени заявления от български граждани, съществуваха и т.нар. автоматични секции (при 100 гласували на предни парламентарни избори), отделно такива се образуваха и по преценка на българските дипломати на място. Другата им идея е на следващите парламентарни избори при създаването на секции да се вземат предвид и подадените рекорден брой заявления за гласуване през 2021 г. Предвижда се и създаването на многомандатен избирателен район в чужбина, което ще позволи на българите там да избират свои депутати.

Казусът “гласуване с хартия или машини” се разрешава изцяло в полза на устройствата. Хартиените бюлетини ще се ползват само по изключение, ако по някаква причина избирателят не може да гласува машинно. Интересното е, че се предлага машините да се ползват и в чужбина.

Депутатите на Трифонов настояват съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се намали от сегашните 20 на 15 члена, а в образуването й да участват само парламентарно представените политически сили – тоест, без онези, които имат депутати в Европейския парламент, както е сега. Последното се мотивира с аргумента, че понастоящем начинът на образуване на ЦИК създава неравнопоставеност и диспропорции. Предвижда се, ако законопроектът бъде одобрен, настоящият й състав да бъде подменен в 14-дневен срок, защото “не оправда доверието, което й е гласувано като национален орган за управление на изборите”.

Първото гласуване по интернет, което настоящият състав на ЦИК отложи за 2023 г., се планира за президентските избори в края на тази година. Предлага се обаче да бъде само експериментално.

В законопроекта се определят и правила за провеждане на гласуване по пощата, от което да се възползват българите зад граница. Но е записано, че това ще стане “ако е възможно”.

Позволява се видеозаснемане или видеоизлъчване от участниците в изборния процес при отварянето на избирателните кутии след края на изборния ден.

Какво предлага Иванов

От “Демократична България” са внесли два проекта с промени в кодекса. Първият съдържа изменения в гласуването в чужбина – също като при Трифонов се възстановяват старите правила за образуване на секции и се създава избирателен район в чужбина. Отменя се таванът от 35 секции в страните извън ЕС – нещо, което от “Има такъв народ” не са отбелязали в собствения си законопроект.

Много подробно са разписани разпоредби за гласуване по пощата, което десните депутати предвиждат да обхване не само българите в чужбина, но и в страната – при това не условно, както го замислят от “Има такъв народ”. Интересен детайл е, че десните предлагат да се създаде възможност избирателите да проверяват на интернет страницата на ЦИК дали гласът им е приет и преброен, като използват номера на бюлетината. Предвиждат гласуването по пощата да се прилага и при референдуми, не само на избори.

Десните са далеч по-радикални по отношение на ЦИК – настояват съставът й да се съкрати до 9 души. Те също искат нейната бърза подмяна – но в рамките на един месец.

Изрично се отбелязва, че преброяването на гласовете, съставянето и подписването на изборните протоколи, както и опаковането на изборите книжа ще се излъчва на живо.

От “Демократична България” са записали, че избирателят може да гласува с устройство, ако секцията е определена за машинно гласуване, и с хартиена бюлетина, ако секциията няма машина, или устройството е технически неизправно. След като държавата закупи 9600 машини за последните избори, това означава, че по техния законопроект мнозинството българи ще гласуват само с машини.

Вторият законопроект на „Демократична България” е посветен изцяло на дистанционното електронно гласуване. Описват се детайлно всички етапи по подготовката и провеждането му, отчитането на гласовете, процедури при временно спиране, прекратяване или отказ от стартиране на е-вота и т.н. Предвижда се неговото използване и при референдуми.

Какво предлага Манолова

Законопроектът на „Изправи се! Мутри вън!” повтаря предните в частта за образуването на секции в чужбина, както и за създаването на нов избирателен район.

Прави впечатление, че сериозно внимание е отделено на обновяването на избирателните списъци. Предвижда се такива да се съставят поотделно за всяка секция въз основа на предоставена от ЦИК информация за гражданите, гласували на последните избори. Планира се, също така, ЦИК да проведе кампания за регистрация за гласуване, при която избирателите, които не са пуснали бюлетина на последните избори, могат да заявят желание да гласуват на следващите и на това основание да бъдат допълнени в списъците.

Депутатите на Манолова също настояват за съкращаване на състава на ЦИК до 15 члена и подмяната на настоящите комисари в 20-дневен срок. В законопроекта им присъстват и текстове за въвеждане на интернет гласуване, видеонаблюдение, както и за премахване на хартиените бюлетини в полза на машините в огромното мнозинство от секциите.

Имат и добрата идея да се намали от 7 на 5 сто прагът, над който стават валидни получените от изборните кандидати преференции и могат да се разместят листите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име