Intrigi.bg Крими Трима от НОИ-Силистра остават за постоянно в ареста

Трима от НОИ-Силистра остават за постоянно в ареста

248
0

Tрима от обвинените след акцията в НОИ-Силистра остават за постоянно в ареста, предаде агенция БГНЕС. Това реши Специализираният съд, след като днес прокуратурата поиска за най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” за

Милен Пенчев, който е директор на НОИ-Силистра и още двама – Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров.

Досъдебно производство е образувано от Спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра в периода от 2017г. до настоящия момент.

Image result for Трима от НОИ-Силистра остават за постоянно в ареста

Съдебното заседание започна с искане от страна на Милен Пенчев. Защитникът му обяви, че настоява залата да напуснат журналистите, защото свързвали непрекъснато случая с Пенчев с неговата дъщеря – певицата Тита. Съдът обаче не уважи това искане. Самият Пенчев защити себе си пред съда като заяви, че самият той е инициирал проверка по повод съмнително издадените пенсии и е подготвил доклад, който е изпратил в икономическа полиция и в прокуратурата. По думите му намерените в колата му и в апартамента му досиета били в резултат на тази проверка.

Решението на съда очаква и Стоянка Симеонова, която според прокуратурата, под диктовката на Пенчев тя е записвала като „силно мой човек” хората, които трябвало да получат привилегировани пенсии. Съдията обяви, че друга от обвиняемите – Евгения Мутафчиева е потвърдила схемата така, както я описват свидетелите.

Към момента към наказателна отговорност са привлечени шестима души. Наблюдаващият прокурор Николай Димитров обясни, че до момента са установили около 20 души, на които са били опуснати пенсии по този начин.

„Групата е извършвала т. нар.

уреждане на пенсии на граждани

като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж. Документите се представяли пред НОИ-Силистра“, обясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

В групата участват длъжностни лица – това са директорът на НОИ-Силистра, както и началникът на отдел „Отпускане на пенсии“-Силистра. В групата също така участва и бивш служител на НОИ от София.

Членове на групата са семейство – баща, майка и син.

„Те изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали ги в дома си, отделно от това синът е извършвал и адресни регистрации по настоящ адрес на лица, които желаят да им бъдат отпуснати такива пенсии в недвижим имот, който бил прехвърлен от неговите родители“, обясни Милева.

Към момента към наказателна отговорност са привлечени шестима души. Наблюдаващият прокурор Николай Димитров обясни, че до момента са установили около 20 души, на които са били опуснати пенсии по този начин.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име