Intrigi.bg Актуално Триковете в Waze, за които може би не подозирате

Триковете в Waze, за които може би не подозирате

399
0

Шофьорите го обожават, а пътната полиция по света, че и в България го ненавижда – това е Waze.

През 2013 г. Google закупува приложението, което е дело на израелци, и съчетава богатата база данни на Google Maps с нов симпатичен интерфейс, забавни икони и редица полезни функции. Оттогава насам Waze се настанява удобно във все повече смартфони.

И все пак има и опции, за които мнозина не подозират, като например:

Използване на карти в офлайн режим

Снимка: Скрийншот @ Waze

Waze работи най-пълноценно, когато има осигурена връзка с интернет, но това не означава, че офлайн ще ви остави изцяло „на тъмно“.

Когато стартирате приложението, изберете маршрут и кликнете на „Go Now“. То ще запамети маршрута и ще ви насочва, дори и да изгубите сигнал по пътя си. Офлайн режимът обаче няма да показва полиция, опасности на пътя или задръствания.

Той е измислен за онези, които се отправят на път с ясното съзнание, че може и да нямат навсякъде покритие и да не са наясно с подробностите по пътя, но все пак имат нужда някой да предоставя навигация.

Споделяне на данни за пътуването

И вашите близки ли се притесняват, когато тръгнете на дълъг път?

Google вкарва в Waze една функция, която Google Maps използват открай време – тази за споделяне на данните за пътуването. В това число влизат местоположението, ориентировъчен час за пристигане и евентуални препятствия по пътя.

За целта след като зададете маршрута си, натиснете Share Drive и изберете къде и как да споделите информацията – в някоя от чат платформите или по имейл.

Можете по всяко време да спрете следенето на данните или напротив – да го споделите с още повече хора, които да знаят къде се намирате в реално време.

Оптимизация на превозното средство

Колите са различни и се използват за разнообразни цели.

Екипът на Waze чудесно разбира този факт и предлага възможност за оптимизация на автомобила. За целта трябва да посочите дали карате кола с двигател с вътрешно горене и дали е частна, или такси.

Има ги и вариантите за мотоциклет и електромобил. С какво ви помага приложението? Най-вече с оптимизация на маршрута.

Ако е отбелязан мотоциклет например, Waze може да ви посъветва да минете през по-кратък път, който се състои от тесни улици, недостъпни за коли. Ако шофирате електромобил пък, апът ще ви подскаже къде да спрете за зареждане и почивка.

Избягване на тол такси, магистрали и други

Waze по подразбиране ви насочва по възможно най-краткия и удобен път.

Това далеч не означава, че трябва сляпо да следвате насоките на приложението. В My Waze и оттам нататък – в Navigation, можете да отбележите къде не желаете да шофирате – по магистрала, по неасфалтиран път или по път, който включва тол такси. Има и вариант да се избегне пътуване с ферибот.

Опцията е изключително подходяща за млади водачи, които предпочитат да поемат по възможно най-безопасния път, както и за такива, които искат да спестят малко пари при пътуване в чужбина.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име