Intrigi.bg Актуално Тормоз, цигари, анорексия – как се обучават малките балерини в едно от...

Тормоз, цигари, анорексия – как се обучават малките балерини в едно от най-престижните училища в света

329
0

Сегашните данни от разследването показват, че освен всичко друго децата в балетното училище са били карани да пушат цигари, за да имат повече контрол върху теглото си и да остават слаби.

Освен това младите балетисти са били подлагани на изключително тежки и сурови тренировки, а методите за преподаване са същите, използвани и през XIX век. Така например, децата са били удряни, драскани, дърпани за косата и унижавани пред съучениците си заради физиката и теглото си.

Едно от публичните унижения бил самият начин на обръщение към учениците в балетното училище -с номера на дрехите им вместо поименно. Съответно колкото по-голям е размерът и колкото повече излиза извън нормите на приемливост за преподавателите, толкова по-жестоки били и обидите и отношението към съответните ученици.

Разследването е показало, че някои от децата дори са развили хранителни разстройства вследствие на тормоза.

„Ясно е, че децата и юношите не са достатъчно защитени от дискриминация, пренебрегване и негативни медицински ефекти“, се посочва в доклада.

През април тази година австрийският в. „Фалтер“ публикува подробно разследване за „методите от XIX в.“, които се прилагат на територията на учебното заведение, като материалът по темата е озаглавен „Ние бяхме пречупени“. В материала се описва една среда на униженя, бруталност, сексуални злоупотреби и анорексия.

Голяма част от фокуса на скандала беше върху поведението на двама преподаватели в академията. Единият е бил уволнен по-рано тази година, докато друг – обвинен от една студентка в сексуално посегателство – е отстранен.

Заради разкритията властите в Австрия назначиха специална комисия от трима души. В рамките на разследването са проведени 16 изслушвания и общо 24 интервюта със замсени в скандала лица.

Комисията е установила тотално „незачитане на детското здраве и благосъстояние“. По време на разследването станало ясно, че децата били редовно окуражавани да започнат да пушат, защото по този начин щели да контролират теглото си по-лесно, а обидите и физическите наказания са били рутинна част от обучението.

В отговор на откритията на комисията, от Виенското балетно училище заявиха, че трябва да проучат доклада за злоупотребите по-подробно преди да могат да вземат по-сериозно отношение по казуса.

Относно обвиненията по повод теглото на децата, от академията коментират, че след материала на в. „Фалтер“ е въведен курс за правилно хранене, както и такъв за възприемане на тялото. Училището било наело и психолози, които да разговарят с децата по тези теми. Комисията определила тези мерки като незначителни.

Балетното училище във Виена е основано през 1771 г. и е едно от най-престижните в света. 80% от неговите възпитаници играят по някои от най-престижните сцени по света, включително в трупите на Кралския балет в Лондон, както и Балетния театър в Ню Йорк.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име