Intrigi.bg Актуално Тормоз, бой… Жертвите на домашно насилие са все повече

Тормоз, бой… Жертвите на домашно насилие са все повече

355
0

В последните пет години се наблюдава трайна тенденция за нарастване на случаите на домашно насилие.

Жертвите, потърсили помощ и получили ограничителна заповед от съдилищата в страната, през 2015 г. са били 2 121, през 2016 г. – 2 323, през 2017 г. – 2440, през 2018 г. – 2 981, а за първите шест месеца на тази година са 1 563.

Това отчита МВР шефът Младен Маринов в писмен отговор на депутатски въпрос.

В същото време той признава, че в България липсва единна автоматизирана система, която да обработва данните за жертвите на домашно насилие. Неправителствените организации, ангажирани с жертвите на тормоз в семейството, ползвали свои системи.

Резултат с изображение за домашно насилие

В МВР се събират статистически данни за извършени престъпления като убийства, изнасилвания, тежки телесни повреди, блудства, които могат да бъдат основани на пола, но не и за жертви на домашно насилие, защото това не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.
С поправки в НК от февруари тази година са инкриминирани определени състави на престъпления, извършени в условията на домашно насилие, като убийство, причиняване на средна телесна повреда, отвличане, закана с престъпление, принуда.

След това с министерска заповед са определени национален координатор в МВР по въпросите, свързани с домашното насилие, както и двама заместници. Освен това във всяко едно то 28-те Областни дирекции на МВР има регионални координатори. Тяхната работа е да събират и обобщават данните за случаите на домашно насилие.

Маринов уверява, че всеки полицай може да помогне на жертва на домашно насилие, а при нужда полицейските патрули съдействат за транспортирането й в кризисен център за настаняване.

В страната функционира и 24-часова гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие.

МВР обаче не разполага с информация колко от пострадалите са настанени в кризисни центрове, защото управлението им се осъществява от неправителствени организации.Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име