Intrigi.bg Мистерии Топ 5 на най-известните хакери в света

Топ 5 на най-известните хакери в света

423
0

И тази седмица бяхме свидетели на безпрецедентни за България разкрития относно хакерската атака на НАП.

Стана ясен и мотивът, за който се чудехме миналия уикенд. Хакерите, без никакво съмнение са целели сваляне на правителството.

Хакването струва на компаниите и потребителите много милиони долари всяка година.

Голяма част от проблемите произтичат от появата на интернет, защото хакерите могат да намерят всички инструменти, от които се нуждаят онлайн, на практика без никакви разходи. Но разпространението на този вид съвременно пиратство не се появява за миг – беше нужна много работа на известните хакери, за да открият критични и уязвими места и да разкрият ключови слабости, разклащайки основите на интернет.

Ето поглед към само първите пионери в хакерството.

Кевин Митник

Той е първата фигура в американското киберпространство, който се прославя още като юноша. През 1981 г. той е обвинен в кражба на компютърни ръководства от Pacific Bell. През 1982 г. хаква Северно-американското командване за отбрана (NORAD), факт, който вдъхновява филма от 1983 г. „Военни игри“. През 1989 г. той прониква в мрежата на Digital Equipment Corporation (DEC) и копира софтуера им. Тъй като DEC е водещ производител на компютри по това време, Митник се прославя. По-късно е арестуван, осъден и изпратен в затвора. По време на условното си освобождаване той хаква системите за гласова поща на Pacific Bell.

През цялата си хакерска кариера Митник не е използвал достъпа и данните, които е получил. Въпреки, че е широко разпространявано, че той е получил пълен контрол над мрежите на критична инфраструктура, Митник не е имал намерение да използва данните.

Анонимните

Анонимните започват дейността си през 2003 г. в интернет пространство за съобщения 4chan.

Групата представлява малка организация и изобщо не е фокусирана върху концепцията за социална справедливост. Например, през 2008 г. хакват църквата на сциентолозите и започват да деактивират уебсайтовете й, като по този начин повлияват негативно на нейната класация в търсачките на Google. За майтап, също така затрупват факсовете й с изцяло черни изображения.

През март 2008 г. Анонимните „прегазват“ центрове по сциентология по света, като носят известната вече маска на Гай Фокс. Както отбелязва The New Yorker, докато ФБР и други правораздавателни агенции са проследили някои от по-продуктивните членове, липсата на каквато и да е истинска йерархия прави почти невъзможно премахването на групата като цяло.

Адриан Ламо

През 2001 г. 20-годишният Адриан Ламо използва незащитен инструмент за управление на съдържанието в Yahoo, за да модифицира статия на Ройтерс и да добави фалшив цитат, приписан на бившия главен прокурор Джон Ашкрофт.

Често Ламо хаква системи и след това уведомява както пресата, така и жертвите си – в някои случаи той помага за разчистването на щетите, както за подобряване на сигурността им.

Ламо отива твърде далеч през 2002 г., когато хаква The New York Times, добавя се сам към списъка с експертни източници и започва да прави интервюта на високопоставени публични личности. Тъй като предпочита да се скита по улиците с нищо повече от раница и често няма постоянен адрес, Ламо си спечели прозвището „Бездомният хакер“.

През 2010 г. той Ламо е диагностициран с разстройство на Аспергер, което е лека форма на аутизъм, често наричана „синдром на маниерите“, защото хората с Аспергер имат проблеми с прости социални взаимодействия и проявяват странно, силно фокусирано поведение.

Много експерти смятат, че това обяснява влизането на Ламо в света на хакерската култура – според някои изследвания, синдрома на Аспергер е разпространен сред хакерската общност.

Алберт Гонсалес

Според New York Daily News, Гонсалес, наричан „супнази“, стартира като „лидер на проблемни компютърни маниаци“ в гимназията си в Маями. В крайна сметка той става активен в сайта за нелегална търговия Shadowcrew.com и е смятан за един от най-добрите хакери и модератори. На 22 години Гонсалес е арестуван в Ню Йорк за измама с дебитни карти, свързана с кражба на данни от милиони картови сметки. За да избегне затвора, той става информатор на Сикрет сървис, като в крайна сметка помага за осъждането на десетки членове на Shadowcrew.

През времето си като платен информатор, Гонсалес, заедно с група съучастници, продължава престъпната си дейност и открадва над 180 милиона сметки от разплащателни карти на компании, включително OfficeMax, Dave and Buster’s и Boston Market.

The New York Times Magazine отбелязва, че атаката на Гонзалес от 2005 г. срещу американския търговец на дребно TJX е първия голям пробив в кредитна информация. Използвайки SQL инжектиране, този известен хакер и неговият екип създават задни врати в няколко корпоративни мрежи и открадват приблизително 256 милиона долара само от TJX. По време на присъдата си през 2015 г. федералният прокурор нарече вината на Гонсалес „несравнима“.

Матю Беван и Ричард Прайс

Матю Беван и Ричард Прайс са екип от британски хакери, които нахлуха в множество военни мрежи през 1996 г., включително военновъздушната база Грифис, Агенцията за информационно обслужване на отбраната и Корейския институт за атомни изследвания (KARI).

Беван (Куджи) и Прайс (Datastream Cowboy) бяха обвинени, че почти започнаха трета световна война, след като прехвърлят проучванията на KARI върху американските военни системи. Беван твърди, че е искал да докаже своя теория за конспирация, свързана с НЛО. Беван и Прийс демонстрират, че дори и военните мрежи са уязвими.

Някои от тези топ хакери целят да направят света по-добро място, други да докажат теории за НЛО.Някои искат пари, а други се искат слава. Но каквито и да са мотивите им, всички изиграха критична роля в развитието на киберсигурността.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име