Intrigi.bg Актуално Топ ченгета на ГЕРБ понижени до ловци на бежанци

Топ ченгета на ГЕРБ понижени до ловци на бежанци

7006
1

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков наказа по устав с двама доскорошни началници на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) – Антон Златанов и Георги Хаджиев – и двамата от редиците на ГЕРБ.

От няколко дни Златанов и Хаджиев са командировани със заповед на МВР шефа в Малко Търново, но не като полицейски началници, а като редови полицаи, за ролята им в кървавото меле над протестиращи срещу миналото лято.

Новата длъжност на доскорошният шеф на СДВР Антон Златанов е да охранява границата ни с Турция и да дебне за нелегално проникнали през браздата мигранти от Афганистан. На Златанов е зачислено следово куче – немска овчарка, за да не скучае по време на обходите си, пише в последния си брой в. „Уикенд”.

С подобна командировка е „възнаграден“ и Георги Хаджиев, който беше началник на СДВР до тази пролет, преди да бъде отстранен заради полицейското насилие над протестиращи по време на миналогодишните протести срещу правителството на Бойко Борисов.

Хаджиев е понижен със заповед на Бойко Рашков до началник на отдел на жандармерията, а преди месец е бил командирован в Малко Търново като шофьор на китайски джип „Грейт Уоу“, с който обхожда граничната бразда също в търсене на проникнали нелегално мигранти.

Гаврата с двамата последни началници на СДВР от ерата „Бойко Борисов“ е заради ръководната им роля по опазването на реда по време на миналогодишните протести.

Това лято сформирана парламентарна комисия за полицейското насилие установи, че от МВР са укривали повече от година покъртителни кадри от охранителна камера зад колоните на Министерския съвет.

От разпространените видеозаписи се вижда как полицаи влачат по земята, ритат групово и удрят с палки момчета, които вече са с поставени белезници. Кадрите са от нощта на 10 юли 2020 г. На нях не се вижда някой от задържаните да оказва съпротива.

Полицейското насилие е непредизвикано и продължително. В него участват десетина униформени. Сред задържаните е и момиче, чиито дрехи са раздърпани и тя не успява да покрие добре гърдите си.

Един от полицаите я доближава, стои наведен над нея продължително време, гали я по главата, след което вади телефон и снима гърдите й със светкавица.

Когато задържаните и довлачени зад колоните вече са няколко, полицаи започват да хващат телата на новите и да ги хвърлят върху останалите.

Накрая идва бус, в който задържаните и пребити хора са натоварени във видимо безпомощно състояние.

След избухналия скандал с непредизвикано полицейско насилие, Георги Хаджиев беше понижен в системата на МВР, а неговия заместник Антон Златанов временно бе назначен от Бойко Рашков за шеф на СДВР.

През август обаче Антон Златанов отново бе понижен до заместник-директор, а накрая загуби и този пост, като бе пратен за зам.-директор на Четвърто РПУ в София.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име