Intrigi.bg Свят Той си живееше като милиардер. Преди нещата да се объркат

Той си живееше като милиардер. Преди нещата да се объркат

395
0

Преди време Бавагуту Рагурам Шети е типичният милиардер с афинитет към луксозния живот.

Той притежава частен самолет, класически автомобили и цели два етажа от Бурж Халифа – най-високата сграда в света. На уебсайта му има негови снимки с политици, с Бил Гейтс и със звезди от Боливуд.

“Тръпката от скоростта и свободата ме кара да обичам колите,” заявява през миналата година 77-годишният Шети пред журналисти.

Той разполага с повече от достатъчно пари, поне на хартия, за да си позволи подобен начин на живот от компаниите, които съосновава, в това число болничния оператор NMC Health Plc и компанията за финансови услуги Finablr Plc.

На 10 декември дяловете му в публичните компании се оценяват на 2.4 млрд. долара, пише Bloomberg.

Седмица по-късно обаче се появява Карсън Блок.

Инвестиционната компания на Блок – Muddy Waters, излиза с доклад, в който критикува финансите на NMC и разкрива, че е открила къса позиция срещу компанията. Този ход на Muddy Waters след това се разраства до един притеснителен сценарий за Шети, който хвърля светлина върху сложните му акционерски схеми и поражда съмнение относно размера на личното му състояние.

Неговите дялове във Finablr и NMC се оценяват на 885 млн. долара, но състоянието на Шети може би е само малка част от това, в зависимост от размера на заемите му.

Регулаторни уведомления от този месец показват, че Шети е заложил четвърт от дела си в NMC срещу заеми от First Abu Dhabi Bank и базираната в Цюрих Falcon Private Bank. Двама други акционери пък може би притежават половината от предполагаемия му дял.

Друга банка на име Al Salam Bank Bahrain вече е продала част от тези акции, заложени срещу заем за Шети, а от NMC обявиха тази седмица, че First Abu Dhabi Bank е продала акции по-рано през месеца.

Адвокатската кантора Herbert Smith Freehills е започнала проверка на дяловете на Шети по негово искане. Самият Шети пък подаде оставка в неделя като председател на NMC.

В доклада си от 17 декмври за NMC, от Muddy Waters намекват за потенциално надплащане на активи, раздути парични баланси и занижени задължения. От тогава досега акциите на най-големия частен достачик на услуги в сферата на здравеопазването в Обединените арабски емирства поевтиняват с 67%, като вече има спекулации, че компанията може да бъде придобита. Разпродажбите се разпространяват и до Finablr, чийто акции се обезценяват с 64% за същия период.

От NMC оспорват твърденията на Muddy Waters, а компанията наема бившия директор на ФБР Луис Фрий, за да проведе независима проверка по тези обвинения.

Шети далеч не е единственият богаташ, който използва активите си за ливъридж. Илон Мъск е използвал акциите си в Tesla Inc., за да се сдобие с кредити, докато председателят на Oracle Corp. Лари Елисън е предлагал акции на компанията като обезпечение, за да финансира луксозния си начин на живот.

Подобни сделки обаче може и да бъдат неуспешни, както е в случая с Шети, при който банки продават заложените акции. Той и неговите консултанти разследват подробностите около продажбите.

Нещата се усложняват от това, че Шети залага друга партида акции на NMC през 2018 г., по споразумение с Goldman Sachs Group Inc. Миналия месец той също така използва като обезпечение по-голямата част от дела си в Finablr, за да рефинансира придобиването на Travelex за около 1.2 млрд. долара.

43-годишният Блок печели репутацията си на продавач на късо преди десетилетие, когато е взел на прицел листвани в САЩ китайски компании, за които твърди, че са измама. Други компании, които са попадали в обсега на Блок, са британската Burford Capital Ltd. и японската PeptiDream Inc. Продавачите на късо целят да се възползват от поевтиняването на акциите на дадена компания.

Шети основава NMC през 1975 г., след като се мести в Абу Даби от Индия. Той създава Finablr преди две години, за да консолидира финансовите си марки, преди да я листва на Лондонската фондова борса през 2019 г.

Самият Блок пък заяви, че не е очаквал такова драматично развитие около NMC.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име