Intrigi.bg Булевард Той е легенда на физическата метаморфоза, а му предлагат роли в романтични...

Той е легенда на физическата метаморфоза, а му предлагат роли в романтични комедии

344
0

Има ли човек, който може да оспори, че Крисчън Бейл е сред най-добрите, отдадени и многолики актьори на нашето време?

Когато поеме роля, той е готов да стигне до крайности – от изтощително гладуване до преяждане и културизъм. Занимания, които го хващат в центрофуга на вечно променяща се визия – до олимпийски състезател, анорексик и човек с наднормено тегло.

Способността на Бейл да е неузнаваем с всяко свое изпълнение го издигна до авторитет на холивудска легенда. За него физическото преобразяване не е някакъв експеримент или приумица. Теглото е важен елемент, който успешно използва в ролите си.

Това си проличава през 2004 г., когато Бейл предприема може би най-екстремната трансформация в кариерата си за участието си в „Механикът“.

Рискувайки здравето си, актьорът сваля впечатляващите 28,5 кг, за да влезе в образа на страдащия от безсъние Тревър Резник. По време на снимките Бейл тежи едва 45 килограма, което ужасяващо за човек с ръст 183 см.

Искал е да свали и още, но екипът на филма му забранява, защото са започнали да се страхуват за здравето му. 30-годишният тогава Бейл прилича на движещ се скелет, тапициран с бледа кожа.

Дори жена му Сиби Блажич е притеснена около този филм. Според него самата тя е загубила няколко килограма от съпричастност. „Няколко пъти се събуждах и виждах как държи ръката си над устата ми. Проверяваше дали дишам“, припомня си Бейл пред GQ.

Снимка: Imbd

Ежедневната му диета, която го оставя по кожа и кости, е кръстена от него „Бързо черно кафе“ и се състои от едно черно кафе, зелена ябълка и кутия риба тон на ден.

Това се равнява на около 200 калории дневен прием. А когато коремът му започне да къркори и се появи усещането, че ще припадне от глад, добавял уиски и неограничено количество цигари към диетата си.

„Беше невероятно изживяване, но когато си толкова кльощав, ти е трудно дори да се изкачиш по стълбите. Чувстваш се все едно тялото те е изоставило. Но от друга страна, това е най-качественото дзен състояние, в което някога съм бил – почти никаква храна, два часа сън и 10 часа четене на книги“, допълва Бейл.

Излишно е да се казва, че драстичният му режим далеч не е здравословен, но тежкият ефект за звездата се проявява десетилетие по-късно, когато се опитва да повтори диетата.

„Измислих наистина брилянтния метод – да пуша цигари и да пия уиски, за да губя килограми. Но когато опитах да направя същото, след като вече бях минал 40 години, не проработи толкова ефикасно. Събуждах се със сърцебиене и изобщо не се чувствах добре“, разказва актьорът години по-късно пред „Гардиън“.

За следващата му голяма трансформация – ролята на бившия американски вицепрезидент Дик Чейни, Крисчън решава да се консултира със специалисти, преди да обърне полюсите на теглото, като започне да наддава.

Снимка: Imbd

С оглед на възрастта му диетологът го съветва да не качва повече от 18 кг и да търси помощта на лекар, ако усети, че здравето му започне да се влошава в следствие на рязкото напълняване.

„Просто ядях много пайове“, казва актьорът с усмивка пред Variety, когато е попитан как е качил килограми, за да се превърне в екранен двойник на Дик Чейни.

Появявайки се на интервюто със солидно коремче пред себе си, актьорът разказва за изданието, че играейки бившия американски вицепрезидент, е търсил не само физическа прилика с него, а пътеки към разбиране на характера му.

С изпълнение, което си плачеше за номинация за „Оскар“, актьорът се потопи психологически в персонажа, съперничейки си с отдаденост към ролята с Робърт де Ниро и Даниел Дей-Луис.

„Това, което откривате, когато започнете да изследвате някое лице, е, че никой не е изцяло лош или изцяло добър. Дик Чейни, за мен, е преди всичко семеен тип. Той се застъпва за дъщеря си Мери, когато обявява, че е лесбийка въпреки риска да го анатемосат“, подчертава Крисчън.

Бейл има поредица от роли, в които е демонстрирал, че силна воля може да постигне всичко с тялото си, но според режисьора на „Вице“ Адам МакКей, менталната му гъвкавост при влизане в образ е също толкова пластична и не е за подценяване.

„С играта си Крисчън Бейл психологически разбива образите, в които влиза, на съставните им части, след което да ги съединява обратно. Никога не съм виждал някой да работи толкова усърдно върху това и колкото и да е трудно за самия него – наистина е невероятно да се наблюдава отстрани“, допълва МакКей.

Какво повече да се каже? Крисчън Бейл е от онези актьори, които не просто искат да влязат в главата на героя си, а и в неговото тяло независимо какво ще му струва това.

Снимка: Getty Images

„Има и по-лесен начин да влезеш в роля, но не е за мен. Полезно е да не приличаш на себе си. Ако се погледна в огледалото и си кажа: „А това съм аз“, ще си дам сметка, че не съм много добър актьор“, на мнение е Бейл за работата си.

С напредването на възрастта обаче въртележката на трансформациите става все по-трудна и днес той признава, че заради напредналата си възраст едва ли в бъдеще ще прибягва до подобни крайности.

„Ставам малко по-скучен сега, защото съм по-възрастен и имам чувството, че ако мина през екстремните си диети от миналото, ще умра. А аз бих предпочел да не умирам“, казва звездата пред The Sunday Times „Не мога да го правя повече, наистина не мога. Вече усещам, че съм смъртен, и ако предприема нова трансформация с теглото, вероятно ще ми е за последно“, смята актьорът.

Лудостта отсега нататък за него ще се проявява основно в характера на предложените му роли и продукциите, в които го канят. В интервю за „Гардиън“ миналата година, той твърди, че този процес вече е започнал с предложение да участва в романтична комедия.

„Наскоро ми предложиха да играя в романтична комедия и си помислих, че тези хора са си изгубили има. Нали знаете, на всеки му е позволено от време на време да полудее. Помислих, че това трябва да се е случило и с продуцентската компания. Не знам защо някой ще ми предложи да играя в романтична комедия. Че аз намирам „Американски психар“ за забавен“, казва актьорът.

Колкото и да сме свикнали, че Бейл е хамелеон, който с всеки следващ филм променя цвета си, едва ли ще влезе в захаросана любовна история, след като гонеше жени с трион пред камера.

Известен е, че играе само увредени и нестабилни мъже и ще продължи да го прави. Дори и да сложи точка на физическите си метаморфози. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име