Intrigi.bg Свят ТОВА Е НАЙ-МАЛКАТА СТРАНА В СВЕТА – С РАЗМЕРИ НА ЕДНО ФУТБОЛНО...

ТОВА Е НАЙ-МАЛКАТА СТРАНА В СВЕТА – С РАЗМЕРИ НА ЕДНО ФУТБОЛНО ИГРИЩЕ

351
0

С площ от близо 4000 квадратни метра, по-малко от едно футболно игрище, страната Сийланд се смята за една от най-малките в света. Намира се в бреговата зона на Англия и някога е била използвана от Кралската флота по време на Втората Световна война. През 1967 г. един британец на име Пади Рой Бейтс решава да завземе базата и да я превърне в независима страна. През последните 50 години именно неговото семейство я поддържа, но Сийланд никога не е била призната за независима страна и не е била признавана като такава. Това не пречи на Пади да постави свой собствен флаг, както и официално мото – E Mare, Liberats. В превод означава „От морето, свобода.“. На толкова малка територия ще открием, че това място има доста интересна и вълнуваща история.

През последните 5 десетилетия от своето съществуване е успяла да види смъртта на крале, да се впише в историята със заложническа ситуация, да бъде териториален диспут и дори да води хеликоптерни битки. Може никога да не сте я чували, но тя има много сериозна история и точно по тази причина се смята за изключително специална зона. Как започва всичко? С помощта на пиратско радио. През 1965 г. бившият майор Пади Рой Бейтс създава радио Есекс – нелегално радио, което излъчва от морето в изоставения военен форт с името Knock John. По време на войната Великобритания е построила много такива бази, с които се надява да отблъсне немските атаки по вода. След като войната свършва, повечето са изоставени и в очакване да се сринат, тоест бурните води да ги погълнат и да се заличат. По същото време много почитатели на музиката търсят нелегални станции, на които да пренесат доброто настроение и точно в една такава се озовава и самият Бейтс.

Бившият майор няколко пъти е получавал глоби за пускането на неподходяща музика – често рок. Преследван е толкова пъти, че най-накрая е принуден да се изнесе именно там с надеждата, че никой няма да го притеснява. Освен това базата се намира извън териториалните води на Великобритания, следователно ухае много сериозно на независимост. В навечерието на Коледа през 1966 г. той вече е там и решава просто да създаде една държава, която да подари на своята съпруга Джоан. Във времето неговата станция се оказва доста слушана, но има един много голям проблем, рано или късно властите успяват да прекъснат предавателите и да го заглушават. Бейтс бил готов да се откаже от музиката, но нямал никакво намерение да се лиши от базата.

1024px-Europe_location_SLD

На 2 септември 1967 г. поставя официалното име и след това кралското семейство на малката страна се увеличава с още двама души. Създаването на независима страна се оказва много неприятна подробност за английската корона, впрочем ще забележим, че още тогава започнали слуховете, че това ще е територия, която ще играе ролята на Куба по източните брегове на Великобритания. В началото имало доста сериозна гласност, повечето хора изразявали своите страхове и едва през 1968 г. британската армия официално изпраща хеликоптери, които да унищожат някои от военните кули близо до Сийланд.

Никой не разбрал как точно завещаното военно оборудване може да се окаже проблем за страната, особено след като се използва за звучене на музика, но Сийланд е официално нападнат. Семейството разказва, че е наблюдавало взривяването на кулите с невероятна висота, като в следващите дни събирали останките от водата. Ясно е, че са се притеснявали от още една потенциална атака, която да удари тях самите. Впрочем преминал и един боен кораб, който крещял, че те ще бъдат следващите.

В отговор, принц Майкъл Бейтс също изстрелял няколко предупредителни изстрела с пистолет – тежкият боен арсенал на страната, за да може да се впише в историята като революционер и патриот. Великобританските моряци обърнали лодката и отпрашили далече към бреговете на страната си. В отговор на това, Великобритания изпратила призовка за господата, в която трябвало да се явят и да отговорят защо са стреляли по кораби на нейно величество.

Призовката нямала абсолютно никаква стойност, защото географски погледнато, Сийланд била далече от неприятелските води, следователно мъжете не се вързали на кукичката. Съдията разгледал частно случая и пред двете страни заявил, че подобни случаи са били регистрирани последно по времето на сър Франсис Дрейк, но по негови изчисления, Сийланд не можела да се намира в юрисдикцията на Великобритания, следователно нямало как страната да се съди. Точно това се смята и за потенциалното кръщене на най-малката страна в света, която вече е дори призната.

Нещо повече, нахлуването и нападението на военните хеликоптери се смята за обявяване на война. През 70-те години на миналия век около 50 души дошли да живеят на територията. Повечето били приятели на семейството, които с удоволствие пожелали да подразнят короната и да прекарат време в една отдалечена точка. По това време кралското семейство вече се постарало да направи територията си малко по-приятна за гостите. Ето защо поставили вятърен генератор за електричество и успели да захранят около 10 стаи. Същите включвали кухня, всекидневна и дори малък параклис, що се отнася до спалното отделение, повечето можели да спят в цилиндрични стаи на военни койки, повечето директно над водната повърхност. Според принц Майкъл, кралството е доста голямо, макар и повечето хора да го смятат за малко на пръв поглед.

800px-Map_of_Sealand_with_territorial_waters.svg

На определени интервали Сийланд търгува с Великобритания и получава провизии от брега. Инфраструктурата на страната не е добре развита и икономиката не е особено развита, затова поръчките са драконови, защото следващият график никога не може да бъде официално потвърден. Понякога се налага да се взират в морето с дни и да очакват появата на провизии, докато оцеляват на ръба, но дори това има своя чар. Проблемите на Сийланд не се изчерпвали с това, макар и да побеждават Великобритания на тяхната собствена игра, скоро немците започнали да проявяват особени апетити. През 1978 г. мъж на име Александър Аченбах заявява, че е истинският министър-председател на страната. Опитва се да направи специален преврат на форта, като използва хеликоптер с група наемници, докато негово величество Пади Рой Бейтс не е бил на територията на страната.

Принц Майкъл е взет веднага за заложник. В продължение на 4 дена, принцът е затворен в изгнание без храна и вода. Отговорът не закъснял и кралят подготвил контра-атака. Неговата стратегия накарала повечето от германците да избягат веднага, докато останалите жители побързали да задържат поне един германец като заложник, за да охладят страстите. Наложило се на немския посланик във Великобритания да долети до страната и да преговаря освобождаването на нападателя. За втори път Сийланд се озовава под ударите на съдбата и за втори път ще се договарят по-интересни условия. Жителите на най-малката страна в света били сигурни, че вече са признати от цели две страни, следователно няма как да се съмняваме, че територията е напълно независима и свободна.

Проблемите отново не свършват. През 80-те години на миналия век ОН издава конвенция, с която разширява водните територии на Великобритания и в границите се включва форта. По това време Външно министерство на Великобритания официално заявява, че няма как да има чужда територия в своите териториални води, следователно трябва да се промени нейния статут. Въпреки опитите, принцът и кралят не се предават толкова лесно и до днес продължават да управляват изцяло независимо своята територия. Пади Рой Бейтс умира през 2012 г. Принц Майкъл продължава да контролира територията си и признава, че неговите деца също растат, докато той контролира царството си от Есекс. През 2016 г. Джоан Бейтс също умира и Майкъл трябва да се смята за официален крал.

Principe_di_Sealand

През 90-те години семейството си спомня, че трябва да преиздаде своите паспорти, защото мнозина са ги използвали за извършването на измами. През 2006 г. територията е ударена от страшни пожари и единственият източник на електричество е оставил цялата територия без електричество. През 2007 г. е пуснат дори в продажба, но отново без никакъв успех. По това време са направени много интересни финансови предложения, но без особен успех. Царството най-накрая намира един много добър вариант за поддържането си, при това без да се налага да харчат твърде много. Днес всеки може да стане аристократ и да получи благородническа титла за определена цена.

Търговията с титли като лорд или дама са опция на уебсайта на територията. Продават се марки, печати, чаши и дори флагове за маси. Днес ще открием, че живеят само няколко  души на територията. Майк Барингтън и Джо Хамил обслужват територията в рамките на две седмици и след това се връщат обратно във Великобритания. кралското семейство продължава да държи контрол от Англия и обръща много внимание на всички дела. От време на време се допускат журналисти и близки приятели, които имат желание да се отбият до далечната територия. И след като всички обичат страната и признават, че е една много красива и необятна зона, често гостите вадят визи за допълнителна покупка.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име