Intrigi.bg Политика Тихомир Стойчев: На Балканите зрее и мюсюлмански, и християнски радикализъм

Тихомир Стойчев: На Балканите зрее и мюсюлмански, и християнски радикализъм

1061
0

”Самият сблъсък между мюсюлманския и християнския свят води до радикализация. Днес политиците и държавниците ни трябва да се замислят какво трябва да направим, за да се предпазим от такива радикални стъпки. Този човек се е замислил, че по някакъв начин неговият свят се руши. И той се е замислил как да предпази страната си от мюсюлманската инвазия”.

Това заяви експертът по сигурността Тихомир Стойчев, коментирайки влизането в България на терориста Брантън Тарант от Нова Зеландия, който  разстреля мирни мюсюлмани в джамия в Крайстчърч.

Той посочи също, че на Балканите има условия както за мюсюлманска, така и за християнска радикализация.


„Много са факторите, които могат да радикализират една група. Днес със социалните мрежи възможностите за влияние отвън са много силни“, заяви Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност .

Тихомир Стойчев отбеляза, че службите със сигурност често пъти „проспиват“ терористични клетки. „Но са длъжни максимално да доближат идеалния вариант в нашите представи… Този човек е постигнал част от това, което е искал – превърнал се е в герой, изживява се като такъв, вероятно иска да бъде „знак“ за борбата срещу радикалния ислям. Важното е за нас как наблюдаваме, какви са агентурните възможности и какво е взаимодействието между отделните служби. Трябва да ползваме положителните практики и да умножаваме възможностите за партньорство по отношение на тези световни предизвикателства“.

Възможността различни хора да пътуват навсякъде е обусловена от развитието на глобализацията като процес. Тя обаче има не само положителни резултати, а такива и с обратен знак, заяви още Стойчев.

„Не мисля, че посещенията по светите места са били случайни. Той се е готвил. Трябва да се погледнат записите от местата, през които е минал и пребивавал, докато е бил на наша територия“, отбеляза Стойчев.


Жертвите до момента са 48, ранените са близо 50, някои от които са в критично състояние.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име