Intrigi.bg Актуално Терористът от Крайстчърч познавал отлично историята на България и Балканите

Терористът от Крайстчърч познавал отлично историята на България и Балканите

781
0

Брантън Тарант е посетил България като турист, но няма никаква информация за по-сериозни връзки с България. Искаме категорично да осъдим този терористичен акт, независимо за коя религия става въпрос. България е толерантна страна и искаме всички народи, етноси и религии да живеят в мир. По никакъв начин не искаме историята на България да се случва с този ужасен акт. Езикът на омразата доведоха до този терор. Изказваме съболезнования на цяла Нова Зеландия.

Това каза на извънреден брифинг външният министър Екатерина Захариева след срещата при Бойко Борисов, на която трябваше да се установи дали има връзка между днешния терористичен акт в Нова Зеландия и България. На брифинга участие взеха още главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов. „Работим с партньорите ни от САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Саудитска Арабия, Сърбия и Черна гора“, разкри Сотир Цацаров. „Установеното към този момент, е че Брантън Тарант е посетил Балканския полуостров през 2016 година за периода 28-30 декември. Установено е негово пътуване до Сърбия, като той е преминал през Чрна гора, Босна и Хърватска. Пътувал е с Автобус. При това му пътуване на Балкните нямаме данни да е посетил България. На 9 ноември 2018 година е пристигнал в България с полет от Дубай. На 10 ноември 2018 година той наема автомобил и извършва пътуване като преминава през Дряново, Плевен, Велико търново, Габрово, Пловдив, Казанлък, Банско, Благоевград, Асеновград, Бачково. На 15 ноември 2018 година заминава от София с полет за Букурещ. Там отново наема автомобил и се придвижва до Унгария. Използваме всякакви данни от дебитни карти, кредитни карти, сим карти, които е използвал, за да установим всяко едно негово местоположение. Няма данни за терористични дейности на Тарънт в България. Той е обикалял исторически места, където са се сътояли битки межди християни и мюсюлмани. Поддържаме връзка със службите в Нова Зеландия и Австралия. Това са събранните данни към този момент и разследването продължава. Буквално всяка минута получаваме нова информация“, каза още главният прокурор.

„Събираме данни за всички места, които е посетил Тарънт – къде е спал, как е плащал, кои точно места е посетил. Разследваме дали е имал връзка с български граждани. Чакаме информация от колегите от Нова Зеландия дали има и други терористи, които са посетили България. Тук става въпрос за информация на разузнавателни служби и трябва да внимаваме да не се наруши националната сигурност“, каза от своя вътрешният министър Младен Маринов.

„Трябва да осъществим пълен информационен обмен с партньорите ни от Нова Зеландия. Втората ни цел е да установим всяка една негова стъпка в България – използваните кредитни карти, сим карти, как се е предвижвал, къде е спял, имал ли е контакти с български граждани. Трябва да разберем дали Брантън Тарант е имал само за цел да изучава исторически събития станали на Балканите или е имал и някаква друга цел“, добави Сотир Цацаров.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име