Intrigi.bg Булевард ТЕОРИЯТА, ЧЕ КЪРТ КОБЕЙН Е БИЛ УБИТ

ТЕОРИЯТА, ЧЕ КЪРТ КОБЕЙН Е БИЛ УБИТ

95
0

Убит ли е Кърт Кобейн? Откакто емблематичният фронтмен на Nirvana беше намерен мъртъв в дома си в Сиатъл през април 1994 г., теориите на конспирация изобилстват – и за краткия му живот, и трагичната смърт.

Смъртта на Кобейн е определена като самоубийство. Но частният следовател Том Грант, който внимателно разглежда случая, докато той се развива, вярва, че Кобейн е убит. По-конкретно, Грант смята, че съпругата на Кобейн Кортни Лав участва в заговор, довел до убийството на гръндж звездата.

Грант е най-гласният вярващ в тази теория през годините, но разследващите журналисти Ян Халперин и Макс Уолъс също публично подкрепят тази гледна точка – всъщност Халперин и Уолъс дори публикуват книги, в които се твърди, че Кърт Кобейн е убит.

Може би най-шокиращо, собственият дядо на Кобейн повдигна въпроси за смъртта на внука си. И в един момент той дори казва, че вярва, че Кобейн е убит.

Много други обаче вярват, че идеята на Грант е просто теория на конспирацията. Детективи от полицията в Сиатъл, съдебен лингвист и дори бившият мениджър на Nirvana поддържат твърдението, че самоубийството е правилно заключение. Нещо повече, много от членовете на семейството и приятелите на Кобейн изглежда приемат официалната история, без да повдигат въпроси – поне не публично.

Nirvana around 1992

Само няколко дни преди смъртта си на 5 април 1994 г., Кърт Кобейн бяга от Центъра за възстановяване на изхода в Марина Дел Рей, Калифорния. В отговор Кортни Лав наема Том Грант – бивш детектив от шерифския отдел на окръг Лос Анджелис, който става частен следовател – да отиде да го търси. Първоначално се твърди, че майката на Кобейн, Уенди О’Конър, подава сигнал за изчезнал човек – заявявайки, че фронтменът на Nirvana има пушка и може да се самоубие. Но според Грант всъщност именно Лав подава сигнал от името на О’Конър.

Не е ясно защо Лав би искала да се представи за О’Конър. Но Грант използва тази информация като част от цялостното си обобщение на събитията – намеквайки, че Лав е потайна в началото на разследването.

След откриването на тялото на Кобейн, Грант е объркан, когато чува решението за самоубийство. Въпреки официалната история на властите, той очевидно има съмнения. Но едва през декември 1994 г. започва публично да повдига въпроси за смъртта на Кобейн – и да говори за „подозрителните“ неща, които наблюдава по време на разследването си. Има няколко причини, поради които Том Грант смята, че Кърт Кобейн е убит. В основата на разсъжденията му се крие убеждението, че Кобейн не би могъл да си инжектира толкова голямо количество хероин – три пъти смъртоносната доза – и след това да може да се застреля. Той вярва, че дори с резистентността си един наркоман не би бил неспособен да борави оръжие.

Друга причина, поради която Грант вярва, че Кърт Кобейн е убит, е предсмъртната му бележка. Грант смята, че в горната половина на текста Кобейн възнамерява да обяви, че оставя музикалния бизнес зад себе си. Но тъй като долната половина на има различно съдържание – и споменава дъщерята на Лав и Кобейн Франсис – той смята, че може да е написана от някой друг. Теорията на Грант е подкрепена и от твърдения на Ханк Харисън – отчужденият баща на Кортни Лав – който вярва, че Лав е замесена в смъртта на Кобейн. Теорията на Грант също е проучена – и изложена – от разследващите журналисти Макс Уолъс и Иън Халперин в две книги „Кой уби Кърт Кобейн?“ и „Любов и смърт: Убийството на Кърт Кобейн“.

Дори има човек на име Елдън Хоук (с прякор „Ел Дуче“), който излиза и заявява, че Кортни Лав се опитва да му предложи 50 000 долара, за да убие Кобейн. Разбира се, заслужава да се отбележи, че Хоук е музикант, който иска да популяризира кариерата си. Само дни след като е интервюиран за Кобейн през 1997 г. обаче, Хоук е намерен мъртъв, след като го прегазва влак.

Теорията, че Кърт Кобейн е убит, е подкрепена и от дядото на певеца Леланд Кобейн. Очевидно той поддържа тази вяра до края на живота си, докато е починал през 2013 г.

KurtCobainHouse

Домът на Кобейн, където умира 

Защо мнозина вярват, че Кобейн се самоубийството

Що се отнася до членовете на семейство на Кобейн, майка му е вижда предсмъртната му бележка и казва, че вярва, че е написана от нейния син. Междувременно братовчедката на Кобейн Бевърли Кобейн (която е медицинска сестра) казва, че фронтменът на Nirvana има психични заболявания – включително биполярно разстройство. Очевидно тя вярва, че братовчед й е отнел живота си – и че би го направил, дори да не беше известен.

„Има голяма вероятност Кърт да отнеме живота си, независимо каква кариера беше избрал“, казва тя. „Рискът му беше много висок: нелекувано биполярно разстройство, наркомания, предишни самоубийства на членове на семейството, алкохол, насилие и лошо детство, ниско самочувствие, насилие в брачния му живот.“

Другите двама от бандата на Кобейн, Крист Новоселич и Дейв Грол, също изглежда приемат решението за самоубийство. Въпреки че и двамата имат спорни отношения с Кортни Лав в миналото, нито един от двамата не я обвинява – или пък някой друг – в убийството на своя приятел. И през 2014 г. Лав всъщност слага край на дългогодишната си вражда с двамата.

Освен това Новоселич казва в интервю, че съжалява, че не е направил повече, за да попречи на Кобейн да се самоубие:

„Чувствам гняв. Чувствам съжаление. Бях ядосан. Това е просто загуба. Бяха наркотиците. Те са доста лоши като погледна назад. Кърт ми се обади първия път, когато пробва хероин и ми каза. И аз му казах: „Не го прави, човече. Играеш си с огъня.“

И накрая, бившият мениджър на Nirvana Дани Голдбърг твърди, че теорията, че Кърт е убит е „нелепа“:

‘Той се самоуби. Видях го седмица преди това, беше в депресия. Опита се да се самоубие шест седмици по-рано, много е говорил и писал за самоубийство, бил е на наркотици, има пистолет. Защо хората спекулират за това? Трагедията от загубата е толкова голяма, че хората търсят други обяснения. Мисля, че в това няма никаква истина.“

Не може да се отрече, че смъртта на Кърт Кобейн оставя зейнала дупка в музикалния свят. Също така не може да се отрече, че някои подробности за смъртта му (като предсмъртното му писмо) остават противоречиви в някои кръгове. Но въпреки твърденията на Том Грант и подкрепата на някои фенове, теорията, че Кърт Кобейн е убит, засега остава именно това – теория.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име