Intrigi.bg Мистерии Телеграма до турския Каймакан посочва предателя на Левски

Телеграма до турския Каймакан посочва предателя на Левски

797
0

В деня на националния празник на България историкът Румен Манов показа в „120 минути” разшифрована телеграма, в която е посочено кой е предал Левски. Той заяви, че ще дари историческия документ на Карлово.

Спорът за предателството е отдавна, като едни експерти твърдят, че не е бил предаван, други смятат – обратното и посочват поп Кръстьо като виновник за страшното деяние.

Манов е колекционер и дарител на много музеи и галерии. През 2017-та година е избран за „Будител на годината“ и почетен гражданин на родния си град Кюстендил, а миналата година беше отличен с почетен знак „Св. Климент Охридски“ от най-старото висше училище у нас.

Историкът цитира част от текста на телеграмата, изпратена до турския Каймакан по  bTV:

„Ваше господство, ще ви проводя Поп Кръсто, който ни даде донесенията за събирането на комитите в неговото лозе. Моля ви, пратете ни и останалата папка с предишните му донесения”.

Image result for Телеграма до турския Каймакан посочва предателя на Левски

В намерения документ става дума, че Левски е предаден от Поп Кръстьо. Стар спор е дали е предаден, но материалите и сега ръкописът сочат, че Васил Левски е предаден”, каза историкът. Той показа и снимка на свещеник, спасил десет отрязани глави на ботеви четници, като след Освобождението ги е поставил в стъклен шкаф. Румен Манов донесе и оригинал на Царски орден, който е получен само от 9 българи в нашата история. Иначе има около 52 раздавания.

„Имало е раздавания на френски принцове, графове, дори Мусолини ги е получавал. Имало и нерегламентирани раздавания. Ордените се закупуват на аукциони в чужбина. Аз съм късметлия, че го купих от колекционер, иначе цената им започва от 4-5 хиляди евро”, обясни Манов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име