Intrigi.bg Свят Тези думи на Путин разгневиха силно поляците

Тези думи на Путин разгневиха силно поляците

381
0

Полша също носи вина за избухването на Втората световна война, заяви руският президент. Путин не само манипулира, той изопачава историческата истина, скочиха срещу него експерти – не само в Полша, пише „Дойче веле“.

Политическата дискусия в края на 2019-а беше белязана от нападките на Владимир Путин срещу Полша и реакцията на полския премиер Матеуш Моравецки. Близкият до правителството полски телевизионен канал TVP информира подробно за случая, окачествявайки казаното от Путин като „недостойно“ и хвалейки Моравецки за „ясните му думи“. А те звучаха така: „Президентът Путин много пъти е лъгал за Полша – винаги умишлено. Това обикновено се случва когато Москва е поставена под силен международен натиск – но не за поведението ѝ в миналото, а за действията ѝ днес.“

Моравецки припомни в тази връзка продължаващите санкции на САЩ срещу газопровода „Северен поток-2“, както и санкциите на Световната антидопингова агенция WADA срещу Русия заради държавния допинг. Путин иска да отклони вниманието именно от тези проблеми, смята Моравецки.

Носи ли и Полша вина за войната?

Вербалната „престрелка“ между Полша и Русия е за това чия е вината за началото на Втората световна война, започнала след пакта за ненападение между Хитлер и Сталин. Путин релативира този пакт, с който малко преди войната нацистка Германия и Съветският съюз тайно се договарят да си поделят Полша. На този фон Путин сега твърди, че Полша също носела отговорност за войната, тъй като политическото ѝ ръководство била с антисемитски уклон, а полският посланик в Германия до 1939 г. Йозеф Липски бил „антисемитска свиня“. Исторически документи сочат, че Липски е обещал на Хитлер да му издигне паметник във Варшава в знак на благодарност за депортацията на евреите.

Още в петък, 27 декември, полското Министерство на външните работи привика руския посланик заради поредния случай, в който Путин обвинява Полша, че носела отговорност за избухването на Втората световна война. Два дни по-късно полският премиер излезе с въпросната декларация, която е била съгласувана с президента Анджей Дуда.

Възмущение в Европа и в САЩ

Думите на Путин предизвикаха възмущение не само в Полша. Руският президент „иска да прикрие отговорността на Съветския съюз за нападението на Хитлеристка Германия над Полша“, каза за ДВ говорителят на Зелените за Източна Европа Мануел Сарацин. Според него това са политически изявления, чиято цел е да легитимират днешната неоимпериалистическа политика на Русия в Централна Европа. Германският посланик в Полша Ролф Никел написа в Туитър следното: „Съветският съюз участва редом с нацистка Германия в бруталното разделяне на Полша“.

„Скъпи г-н президент Путин, Хитлер и Сталин извършиха заговор, за да започнат Втората световна война. Това е исторически факт. А Полша бе жертва на този жесток конфликт“, написа посланичката на САЩ в Полша Джорджет Мосбахър. Директорът на Американския еврейски комитет Дейвид Харис също не скри своето възмущение от казаното от Путин.

Критични реакции има дори от Русия. Вестник „Коммерсант“ пише, че наближаващата 75-годишнина от края на Втората световна война дирижира действията на Кремъл и неговата версия за историята.

Политическо напрежение

„В Русия отдавна се наблюдава тенденцията за връщане към сталинистките описания на историята. Кремъл умишлено залага на това“, казва за ДВ Козма Злотовски, евродепутат от управляващата в Полша партия „Право и справедливост“. Според него Путин най-вероятно иска да повлияе на предстоящите в Полша президентски избори, а също така и да отслаби позицията на Полша в ЕС.

Съвсем неслучайно Путин възнамерява да не участва в тържествата в Аушвиц по повод годишнината от освобождаването на някогашния концентрационен лагер от червеноармейците. Причина за отказа му е може би и това, че полското правителство не го покани на тържествата по повод честването на 80-ата годишнина от началото на Втората световна война през септември 2019 година.

Исторически обременени отношения

Втората световна война е свързана не само с нападението на Хитлеристка Германия в Западна Полша – само седмици по-късно войските на Сталин нахлуват в източните райони на страната. „За поколението поляци, преживяло разделянето на Полша, по-големият враг в онези години е не Германия, а Русия“, подчертава полският историк Збигнев Возничка. А и след войната полско-руските отношения са само формално приятелски – антипатията спрямо Русия е широко разпространена.

Руският президент се упражнява в исторически ревизионизъм в стила на сталинизма, посочва историкът Станислав Зерко. „Путин не само манипулира, той и изопачава фактите и документите и просто лъже. Мога само да предупредя полските привърженици на подобна политическа история да не вървят по стъпките на Путин. Историческата политика не бива да се използва за глорифициране на собствената нация“, казва още той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име