Intrigi.bg Крими Тежък удар за Митьо Очите! Две неразкрити досега убийства пращат доживот в...

Тежък удар за Митьо Очите! Две неразкрити досега убийства пращат доживот в затвора несебърския бос

1649
0

Две знакови неразкрити убийства, събиращи прах в архивите на Бургаската окръжна прокуратура, са били прехвърлени в края на ноември месец м.г. в столицата, съобщава „Флагман“. 

Разплитането на едно от тях с надеждни свидетелски показания и веществени доказателства е на път да закове завинаги несебърския Ал Капоне Димитър Желязков-Очите. И по двете дела текат усилени следствени действия. Желязков продължава да гние в истанбулски затвор и да се моли чрез адвокатите си в дипломатическата ни мисия час по-скоро да бъде да бъде есктрадиран у нас след залавянето му като главатар на ОПГ на 1 август м.г. Засега безуспешно, но има обяснение.

13 юли 2005 г., дистанционно взривена бомба с 1,3 кг тротил разкъса 2-годишната Мария и майка й Златина, обвинен за извършителство или поръчителство все още няма

„Документите на турското министерство на правосъдието са изготвени и няма пречка Очите да бъде върнат с полет до София, както беше планувано последно за 4 януари 2019 г., причината за отлагането е по настояване на нашата страна. Тя е твърде сериозна”, каза източни, цитиран от Флагман.

Към момента в столицата течали разпити на надеждни свидетели  по две неразкрити, умишлено потулени в годините убийства, за които е имало основание да се счита, че са свързани с Очите.

Първото е разстрелът на Георги Сивков пред бургаския бар „Жега” от октомври 2000 г. Скоро  по него ще изтече 20-годишният давностен срок за образуване на наказателно преследване. През 2001 г. по това престъпление бе повдигнато обвинение за извършителство срещу близкия до Очите Йордан Дросев-Черния, който обаче преди да бъде привлечен в качеството му на обвиняем, умря от скоротечна левкемия в затвора, където изтърпяваше присъда по друго престъпление.

Сивков бе считан за основоположник на организираното наркоразпространение в Бургаския център ив жк Меден рудник, започнал изграждането на мрежата още в средата на 90-е години на миналия век. Той бе отстранен от бизнеса, след като направи опити да овладее Поморие и Несебър, където вече имаше  ясно изразен тартор.

Второто покушение е от 13 юли 2005 г. – двойното убийство в Обзор, за което давностният срок е 35 години.

Бомбеният атентат  отне живота на 2-годишната дъщеричка и на 28-годишната съпруга на бившия спецполицай Рали Пенков, който по това време бе арендатор на плажа. След бруталната екзекуция са арестувани двама от вътрешния кръг на Очите – Страхил Капелов и Николай Попов-Чайника. Те обаче получиха обвинение за изнудването на Пенков, от когото са искали 300 хиляди лева.  След бързо споразумение с прокуратурата двамата заподозрени  изтърпяха минимални присъди.  С днешна дата, по непотвърдена информация, Страхил Капелов живее в Испания, Чайника също не у нас. „Има свидетели, които са разпитани отново и по двете дела. Има такива, които са събрали сили и са проговорили,  които са предоставили и доказателства, но това е станало под условие – Очите да не се връща у нас в периода, докато се подготвя читаво обвинение за участието му поне в едно от покушенията”, каза източникът ни.

Така сметките на боса от Несебър щели да се объркат. Предварителният план на адвокатите му бил да се зачетат  месеците арест в Турция, към които да се добави и задържането му известно време от  спецпрокуратурата в София. И тъй като събраното дотук във връзка с миналогодишната спецакция по задържането на ОПГ-то му, било недостатъчно за дълго  оставане на топло, имало реална опасност Желязков набързо да се прибере у дома и дори да организира отново не само обичайните си „бизнес” дела, но и да включи успешно и в предизборната кампания за наесен.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/kriminalni/tezhk-udar-za-mito-ochite-dve-nerazkriti-dosega-ubiystva-prashchat-dozhivot-v-zatvora-nesebrskiya-bos-snimka_news654346.html

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/kriminalni/tezhk-udar-za-mito-ochite-dve-nerazkriti-dosega-ubiystva-prashchat-dozhivot-v-zatvora-nesebrskiya-bos-snimka_news654346.html

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име