Intrigi.bg Актуално Тежка зимна обстановка, условия за виелици през нощта

Тежка зимна обстановка, условия за виелици през нощта

615
0

Тежка зимна обстановка по пътищата в страната.

Виелица затрупа прохода „Петрохан“. С изключение на няколко малки инцидента, движението в планината не беше спирано.

Снеговалежите на северозапад започнаха рано призори. Температурите паднаха под нулата и снежната покривка нарасна бързо.

Преди обяд проходът „Петрохан“ беше заснежен, а по завоите се беше образувал опасен лед, информира NOVA.

Трафикът беше спокоен през деня. Малкото шофьори обаче не бяха доволни от почистването.

Няколко машини почистваха трасето. Снегорините периодично обикаляха прохода, но снегът и появилият се бурен вятър мигновено заличаваха следите от греблата.

Имаше няколко инцидента.

За кратко от северната страна на прохода движението беше ограничено, докато два снегорина помагаха на закъсал тир да премине стръмен участък.

Усложнена е и пътната обстановка край София. На магистрала „Люлин“ няма закъсали автомобили.

През нощта на много места ще има снеговалежи, на места в Централна и Източна България ще са обилни.

Първоначално в източните райони снегът ще е мокър, но с понижението на температурите и там ще се образува снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания.

За сряда Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви оранжев код – за предупреждение от втора степен, за Източна България, и жълт код – за предупреждение от първа степен, за централните райони на страната.

Предупредителните кодове са за снеговалежи, които ще са придружени от силен вятър.

Оранжев код за утре е обявен за девет области на страната – Силистра, Добрич, Разград, Шумен, Търговище, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол.

За сряда жълт код е обявен за седем области – Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

През нощта на много места ще има снеговалежи, на места в Централна и Източна България ще са обилни.

Първоначално в източните райони снегът ще е мокър, но с понижението на температурите и там ще се образува снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания. С умерен, в източните и планинските райони и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури ще са между минус 5 и 0°, малко по-високи по Южното Черноморие.

В сряда валежите ще отслабнат, след обяд в повечето райони ще спрат, но в Североизточна България ще продължи да вали сняг.

Ще духа умерен, в североизточните райони и временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между минус 2 и 3°.

Тежка зимна обстановка в страната

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. След обяд снеговалежите ще отслабнат. Ще духа умерен, по откритите части и силен северен вятър. Температурите още ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 6°, на 2000 метра – около минус 12°.

Тежка зимна обстановка в Габровско: Без ток, затруднено движение и неучебен  ден за учениците - Габрово - DarikNews.bg

Над Черноморието ще е облачно с валежи от сняг, по южното крайбрежие – предимно мокър. Ще духа умерен и силен север-северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 0 и 3°. Температурата на морската вода е 7-9°.

Вълнението на морето ще се усили и ще бъде от 3 до 5 бала.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име