Intrigi.bg Актуално Такситата искат тройна тарифа

Такситата искат тройна тарифа

232
0

Освен с протест, от таксиметровия синдикат заплашиха и да опънат палатков лагер пред министерство на транспорта. 

Заплашват с протести и палатков лагер

2,31 лв. ще стане първоначалната такса в София, при 0,77 лв. сега

Шофьори масово отказват кратки курсове

Първоначалната такса на такситата да бъде определена на три пъти минималната цена за километър по съответната тарифа на населеното място. За това настояват от Националния таксиметров синдикат. Те не са съгласни с предложеното в Наредба 34 за таксиметровата дейност, качена за обществено обсъждане, първоначалната такса да бъде в размер от два до три пъти цената на километър. 

Председателят на синдиката Красимир Цветков обясни, че в момента масовата първоначална такса в София е 70 стотинки, а минималната цена за километър превоз е 77 стотинки за дневната тарифа и 87 стотинки за нощната. Ако исканията на синдиката са приемат, първоначалната цена би скочила до 2,31 лева през деня и 2,64 лева през нощта.

„Това би намалило драстично отказите за къси курсове, които сега са нерентабилни за водачите“, обясни Цветков. Той цитира данни, според които 62-70% от всички оплаквания от таксиметровите компании сега са заради отказите на таксиметровите шофьори да изпълняват курсове на къси разстояния. По думите му има проучвания и анкети, които показват, че границата около 2 лева за първоначална цена е приемлива за клиентите.

От таксиметровия бранш са недоволни и от друга промяна, предлагана в наредбата, свързана с годините за първоначална регистрация на таксиметров автомобил. С влезли в сила промени от лятото е отпаднал текстът, който ограничава годините за първоначална регистрация на автомобила. Наредба 34 обаче отново връща 8-те години, което пряко обслужва интереса на конкретни фирми, които продават таксиметрови автомобили на лизинг с висока степен на оскъпяване, изтъкна Цветков. По отношение на цената на километър пробег извън населено място от таксиметровия бранш твърдят, че съществуващите електронни апарати не позволяват безпроблемното въвеждане на извънградска тарифа. Затова от Националният таксиметров синдикат обявиха, че са готови за протестни действия, включително и палатков лагер пред министерството на транспорта.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име