Intrigi.bg Политика Таксата „коронавирус“ я плащаме всички, ежедневно

Таксата „коронавирус“ я плащаме всички, ежедневно

443
0

Аз ментя, ти ментиш, той менти, тя менти, то менти…

Спрежението на глагола „ментя“ трябва да се изучава още в началните класове с оглед на това колко обичаме да се лъжем едни други. Опитваме се да се преметнем за какво ли не – от това колко дълга е била рибата до броя на жените, които са я виждали.

В генетичния код на много от нас е залегнала склонността да послъгваме с цел изгода. Във времена на криза, когато всички уж трябва да сме единни, а реално започва да ни води личният инстинкт за оцеляване, тази склонност сякаш се засилва.

На фона на това изскочи историята с българския консул в Хага, който незаконно събирал такса „коронавирус“ от посетителите на консулството. При това, видите ли, родолюбиво – 5 евро за българи, 10 – за чужденци.

Целта уж била да се направят заграждения пред консулството, да не се струпват хора. Не знаем колко натоварено е консулството ни в Хага и има ли нужда чак от заграждения, но подобна мярка звучи почти толкова ефективна срещу коронавируса, колкото надеждите нечия аура да пази границите.

Консулът беше отстранен от поста, което показа, че цялата криза и обществено напрежение около COVID-19 могат да костват работни места не само на обикновените работещи, но дори на дипломати… че и на банкови мениджъри.

Всъщност около разпространението на коронавируса и мерките срещу него пролича още, че в подобна ситуация – на неизвестност, страх и съмнения – склонността към мамене става още по-голяма.

Шмекери от всякакъв вид изникват като червеи след дъжд. В резултат на това таксата „коронавирус“ я плащаме всички и то ежедневно, макар по различни начини и в различни размери.

Първият и най-отчайващ пример са чудодейните „лекарства“, които се предлагат онлайн на безумни цени. Продаващите ги – понякога не просто търговци, а „магове“ – гарантират или пълно предпазване от COVID-19, или неговото незабавно премахване (дори когато изписват заболяването „COVIT-19“, което е истински пример). Това, разбира се, са пълни глупости.

По-тъжното е, че се намират уплашени хора, които се хващат за всяка една фалшива надежда и харчат спестяванията си за продукти, които не само че няма да са им от полза срещу вируса, но дори могат да им навредят.

И то в ситуация, в която от Националния оперативен щаб подхождат изключително внимателно към всеки журналистически въпрос (независимо колко тъп е) за това върши ли работа един или друг медикамент.

Просто защото за момента няма доказани лек или защита, а една прибързана публична похвала за един или друг продукт може да доведе до щурм към аптеките и домашни самолечения, които да докарат още нови проблеми.

На второ място, цените на други стоки растат заедно с тяхното търсене, въпреки заплахите срещу спекулантите. Стига се дотам да се дават съвети откъде дезинфектант за ръце да бъде купен на „нормална цена“. За „нормална“ се приема 12 лева, само защото в друг град цената била 18 лева. Пак истински случай.

Социалната изолация, комбинирана с работещите куриерски услуги, отвориха нови възможности за онлайн бизнеси. И покрай легитимните такива, нарояват се и онзи тип схеми, зад които няма дори намек за помощ за обществото в този труден момент. Целта е една – моментна лична изгода за сметка на всички балами*.

Понякога вредата не е само финансова. Няма какво да кажем за всички онези, които се чудят какво оправдание да си измислят на КПП-то, за да се повозят малко въпреки призивите на властите. А всяко едно подобно пътуване повишава риска COVID-19 да плъзне на повече места из страната, а мерките да продължат още по-дълго.

Опитът за хитруване на единици се отразява върху живота на милиони. Но единиците просто не искат да го разберат.

Това ни води до темата за онези работници, които сега се озовават на борсата и ще получават по-малко пари, защото шефовете им години наред са мамили държавата с по-ниски осигуровки. Последствията от подобни дребни (според извършващите ги) шмекерии се усещат най-остро при кризи като сегашната.

А в тази ситуация още повече се изостря и общественото усещане за нередност. Така информацията за отпуснат заем от 75 млн. лева на фирма с приходи 2000 лв. от страна на Българската банка за развитие (ББР) бързо предизвика възмущение – преди да бъдат дадени или чути обяснения.

Подобни скандали са последното, от което правителството има нужда в един момент на високо напрежение и ежедневни предизвикателства. Ето защо „лек“ се оказаха оставките, които да създадат усещане, че има наказани.

Обществото, застрашено не само от опасна болест, но и от потенциални безработица и фалити, сега ще търси виновници и наказания повече от всякога.

Прозрачността и отчетността за това как се харчат всички отпуснати средства в борбата срещу COVID-19  и за спасяване на икономиката няма задължително да помогнат за успокояване на напрежението. Напротив, могат дори да се превърнат в инструмент за политически натиск от опозиционни сили.

Липсата им обаче ще агрегира още съмнения – за незаслужили бенефициенти, отклонени пари, мътни сделки. Всички онези неща, за които мнителните българи се тревожат, че се случват из висшите ешелони на държавата дори в спокойни периоди.

Защото у нас сме свикнали да ни лъжат. Дори да не е така, по подразбиране подхождаме с това очакване, а то се корени в години примери, изпитани на гърбовете ни.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име