Intrigi.bg Куриози Тайният космически самолет X-37B се готви за нова мисия

Тайният космически самолет X-37B се готви за нова мисия

550
0

Tайният космически самолет X-37B на американските ВВС се готви за завръщане в ниска земна орбита. Това ще стане на 16-ти май т.г., когато е заявено излитането му от площадката в Кейп Канаверал във Флорида, съобщава онлайн изданието Gizmodo.

Самолетът е известен с мистерията около него – той прекарва дълго време в непрекъснат полет, като последната му мисия завърши в края на 2019 г. и продължи 780 дни в орбита – с 240 дни повече от предвиденото.

Самолетът е безпилотен, като се използва за тестове на различни технологии, не само за военни цели. Това ще е неговата шеста мисия откакто той се използва от 2010 г. насам. Досега преобладаващата част от дейността му е класифицирана.

Този път обаче има малко повече детайли за мисията или поне за част от нея. X37-B продължава да е собственост на американските ВВС, но мисията този път ще се изпълнява от новосъздадените „космически сили“ на САЩ.

Споделени са и малко данни за част от мисията. Тя ще включва извеждане в орбита и на малкия сателит FalconSat-8, който е разработен от Академията на американските ВВС. Той ще бъде с образователна цел, като ще има пет проекта.

Самолетът ще извърши и два експеримента за НАСА, които ще проверят влиянието на космическата радиация върху семена и материали за отлеждане на растения в космоса. Мисията ще е от полза и за самия самолет, който ще получи нови функции и възможности, които ще му позволят да извърши повече експерименти занапред.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име