Intrigi.bg Свят „Таймс“ за шпионския скандал с българи: Занемарена къща за гости е била...

„Таймс“ за шпионския скандал с българи: Занемарена къща за гости е била щабквартира на руския „Агент 007“

246
0

„Занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била морската щабквартира на руския „Агент 007“, пише британският вестник „Таймс“ по повод на Орлин Русев – един от тримата арестувани във Великобритания българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия, съобщи БНР.

Новините за арестуваните на Острова българи вече са оскъдни, но няколко издания насочиха през последните часове вниманието си към Орлин Русев, смятан за водач на групата заподозрени в шпионаж. Западналата крайбрежна къща за гости изглеждаше малко вероятна предполагаема централа на руска шпионска мрежа, докато не бе обискирана от полицията за борба с тероризма, пише „Таймс“. 

Вестникът информира, че в стая в иначе водещия се за тризвезден хотел „Хейди“ близо до кея „Британия“ в Грейт Ярмут полицаите са открили оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки

Предполага се, че операцията е ръководена от 45-годишния Орлин Русев, български експерт по радиолектронно разузнаване, който включва „007“ в един от неговите имейл адреси. „Таймс“ и „Дейли мейл“ съобщават, че хотелът е собственост на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го е купила за 220 000 паунда през септември 2021 година. 

Не се правят предположения обаче, че Първанова е замесена в предполагаемата шпионска мрежа.

На адреса на къщата за гости са регистрирани 7 фирми, показва регистърът. Хотелът на практика е седалището на нейния основен бизнес FTTH Technologies, определен като „други дейности, свързани с човешкото здраве“. От стар списък на уебсайтове пък изскача предишен регистриран адрес на компанията в лондонския квартал „Мейфеър“ и се казва, че тя е „доставчик на прецизни АйТи услуги за мадицината, роботиката и АйТи индустрията“. 

„Дейли мейл“ цитира местни жители, че не са виждали никой да влиза или излиза от къщата за гости от месеци и смятат, че едва ли е функционирала поне от началото на годината. Никой не е отговорил на журналистите, опитали се да разговарят с някой на адреса. 

Във вторник Би Би Си и други британски медии разгласиха новината, че през февруари Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били арестувани по подозрения в шпионаж. Други двама, задържани при същата операция, са били пуснати под гаранция.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име