Intrigi.bg Мистерии Тази вечер изгрява Суперлуна – ето какво вещае

Тази вечер изгрява Суперлуна – ето какво вещае

220
0

Mаксимумът на предстоящото пълнолуние ще настъпи тази вечер, като Луната ще се появи срещу Слънцето в 19:47 българско време. Тя ще изглежда пълен кръг около 3 дни от неделя сутрин до сряда сутрин, съобщава nauka.offnews.bg .

Пълнолунието през март 2020 г. представлява първата от трите поредни суперлуни. Като цяло пълнолунието на 9 март е втората най-близка до Земята пълна луна през 2020 г.

Ето разстоянията (измерени между центровете на Луната и Земята) за трите предстоящи суперлуни:

• Пълнолуние на 9 март 2020 г.: 357 404 км

• Пълнолуние на 8 април 2020 г.: 357 034 км

• Пълнолуние на 7 май 2020 г.: 361 184 км

Най-далечното пълнолуние за годината ще бъде на 31 октомври 2020 г., на разстояние 406 166 км. Тъй като това пълнолуние на 31 октомври се счита за второто от двете пълнолуния през октомври 2020 г., някои го наричат ​​„Синя луна“ .

Фермерският Алманах за първи път публикува „индианските“ имена за пълните Луни през 30-те години. Тъй като пълнолунието през март е последното за зимата, тази Луна е наричана Крайна Луна. По-северните племена от североизточната част на Съединените щати я наричат Гарванова Луна, защото издигането на ятата врани сигнализира края на зимата. За други северни имена тя е Луна – ледена кора, тъй като снежната покривка се размразява през деня и замръзва през нощта и образува ледена кора, а също и Захарна Луна, тъй като това е времето за събиране на сок от кленовите дървета.

Племената на юг я наричат Червейна Луна – тогава се появяват земните червеи, защото по това време почвата се размразява. Защо само южните племена са я наричали Червейна Луна? Когато ледниците са покрили северната част на Северна Америка, те са унищожили местните земни червеи. След като ледниците са се разтопиха преди около 12 000 години, по-северните гори израснали отново без земни червеи. 

Някои европейци я нарекли Постна Луна, тъй като с тази Луна започва Великия пост, а следващото пълнолуние, първата пълна Луна през пролетта, настъпва точно преди Великден.

Когато настъпи пълнолуние в индуисткия месец Phalguna, то дава началото на пролетния фестивал Холи, който освен всичко друго включва пръскането на цветни прахове и цветна вода по всеки наоколо.

Всяко пълнолуние е празник в Шри Ланка. Тази пълна Луна е будисткият празник Медин Поя, отбелязващ първото посещение на Буда при баща му след просветлението му.

Суперлуната
Тази пълна Луна е суперлуна. Терминът “суперлуна” е въведен от астролога Ричард Нол през 1979 г. и се отнася за всяко пълнолуние, когато Луната е в рамките на 90% от перигея, най-близкият й подход към Земята в нейната орбита. По тази дефиниция в една година може да има 3 или 4 пълни суперлуни подред. 

За 2020 г. четирите пълнолуния от февруари до май достигат този праг от 90%, като пълните луни през март и април са почти еднакво големи. Пълната Луна през следващия месец ще бъде малко по-близо до Земята (около 0,1%) от тази през март.

В лунносоларните календари, ползвани от китайците и евреите месеците се сменят с новолунието, а пълнолунията се падат в средата на лунните месеци. Това пълнолуние е в средата на втория месец от китайския календар и средата на Адара в еврейския календар, съответстващо на празника Пурим. Слънцето в понеделник, 9 март 2020 г., поставя началото на Пурим. Пурим е празник, свързван с веселие, радост и карнавали, с него отбелязват спасението на евреите на територията на Древна Персия около четвърти век пр.н.е., както се говори в Книгата на Естир.

В ислямския календар месеците започват с първата поява на тънкия полумесец на Луната малко след новолунието. Предстоящото пълнолуние е близо до средата на Раджаб, седмия месец на ислямската 1441 г. Раджаб е един от четирите свещени месеца, в които войната и боевете са забранени.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име