Intrigi.bg Куриози Със спорт в кръвта: бабата, която на 90 години преобръща представите

Със спорт в кръвта: бабата, която на 90 години преобръща представите

108
0

„Никога не си прекалено стар, за да започнеш нещо ново“. Това е мотото на Мика Такишима, която на 90 години кипи от енергия и е доказателство, че възрастта е просто чисто.

Тя е най-възрастният фитнес инструктор в Япония, а вероятно и в света. Пример за мнозина, Такишима е част от вълната от възрастни хора в азиатската страна, които стават все по-активни физически.

Приключението й в спорта започва след шега на съпруга й. Без да е тренирала усилено преди това, на 65 години тя влиза във фитнеса с мисия да отслабне.

„По онова време бях малко закръглена – размерът на панталона ми беше два пъти по-голям от сегашния. И въпреки това упорито отказвах да призная, че съм с наднормено тегло. Един ден обаче съпругът ми направи коментар за теглото и тогава реших да се отправя към фитнес залата“, казва Такишима пред Nippon.

Постепенно тя се запалва по тренировките и в следващите пет години отслабва с 15 килограма. Макар и постигнала първоначалната си цел, японката продължава със заниманията във фитнеса, като на 79 години започва да тренира с личен треньор, а на 87 става инструктор.

Строг режим без крайности

Обикновено Такишима заспива около 23 ч. и се събужда малко след 3 ч. през нощта. Денят й започва активно, докато е още тъмно, когато излиза навън, за да бяга.

„Излизам от вкъщи около 4 ч., ходя 4 км, след което бягам още три. Накрая ходя назад в проължение на около километър. Правя това всеки ден, стига да не вали. Отнема два часа, но се усеща сякаш е свършило за нула време“, разказва Такишима.

Менюто на японката включва три пълноценни хранения. Тя приема обилна и разнообразна закуска, в която присъства риба. Следва лек обяд, често започващ с банан, за да я подготви за тренировка. Супи, сезонни зеленчуци, картофи са част от обилната вечеря, която е предшествана от пиене на вино.

Още преди да влезе във фитнеса, Такишима е спазвала здравословен режим на хранене. Японката избягва изкуствени добавки и консерванти в храните. В основата на философията й обаче не е лишението и тя не изпада в крайности.

„Ако искам торта, ям торта. Понякога решавам да изям само половината и да запазя останалото за следващия ден“, посочва Такишима.

Целта й е да продължи да бъде фитнес инструктор дори когато навърши 100 години.

„Влязох във фитнеса само защото исках да отслабна. След като го направих, реших, че искам да имам хубави и стегнати задни части като бразилките. След като го постигнах, реших, че искам да имам широки рамене и тясна талия. Следващото нещо, което знаех, е, че преподавах уроци по аеробика“, казва Такишима.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име