Intrigi.bg Крими Съдът пусна на свобода Христо Шопов

Съдът пусна на свобода Христо Шопов

127
0

Cофийският районен съд пусна от ареста актьора Христо Шопов с най-леката мярка за неотклонение „подписка“. Той беше задържан и обвинен вчера за закана с убийство на своя съседка след скандал помежду им.

Инцидентът е станал на 23 февруари. Прокуратурата настоява за постоянен арест на Шопов. Адвокатът му Ина Лулчева поиска от съда да не уважи искането. За същото помоли и Христо Шопов.

В мотивите си съдът посочи, че не се установява съществуването на обосновано предположение Шопов да е заплашил пострадалата с пистолет. Съдът обясни, че пострадалата не заявява категорично в показанията си, че Шопов е насочил към нея пистолет, а изразява предположение, че е имало оръжие в ръката на обвиняемия, като допълва, че е било тъмно и не е видяла добре. Също така от два видеозаписа не се установява, че обвиняемият е държал оръжие, както и да е насочил такова към лицето на пострадалата, допълни съдията.

По делото обаче има данни, от които да се изведе подозрение, че Шопов се е заканил с убийство на пострадалата с реплика на английски език, както и че е засегната телесната неприкосновеност на жената, посочи съдебния състав.

Съдията заяви, че не може да се съгласи с прокуратурата, че заканата с убийство е следствие ескалация на предходно датиращ конфликт, като прие, че става дума за реплика, казана в разгорял се междусъседски спор, при инцидентен конфликт.

Съдът прие също така, че няма опасност Шопов да извърши престъпление, нито опасност да се укрие и отбеляза чистото съдебно минало на обвиняемия.

По време на заседанието от прокуратурата посочиха, че по делото има събрани категорични доказателства за авторство на деянието, както и че има опасност обвиняемият да извърши престъпление. Според прокурора по делото предходно датиращ конфликт е ескалирал със закана за убийство, направена посредством оръжие.

Адвокатът на Шопов заяви, че не е налице нито една от предпоставките в закона клиентът ѝ да остане за постоянно в ареста. Ина Лулчева посочи пред съда, че в част от постановлението за привличане като обвиняем на Шопов се говори за хора, относно тяхното задържане, които нямат общо със случая. По думите ѝ „това показва доста повърхностно отношение“ на прокуратурата. 

Според адвокат Лулчева няма достатъчно доказателства за обосновано предположение, че Шопов е извършил това, за което е обвинен. По думите ѝ според показанията на полицая, дошъл на място, пострадалата е заявила, че съседът ѝ я е заплашил и ударил с юмрук. В показанията на самата пострадала се казва, че Шопов може би е държал пистолет, а когато я е бутнал, не посочва да е имал оръжие, разказа Лулчева. 

По делото има и два записа. Единият съдържа спор между две жени, а във втория има участие на мъж, обясни адвокатът. Тя добави, че в записите се чува как мъжки глас казва: „Викни полиция”, също така се чува да казва: “I am gonna kill you”. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име