Intrigi.bg Крими Съдът отне 66 имота от Симеон Сакскобургготски

Съдът отне 66 имота от Симеон Сакскобургготски

463
0

Софийският окръжен съд призна българската държа за собственик на 66 недвижими имоти, върнати преди повече от 20 години на Симеон Саксгобургготски. Това стана след  повече от десетгодишна съдебна битка. Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция, предаде 24 часа.  

Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III. През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. 

Решението на Софийския окръжен съд не е окончателно, но ако така постановеното решение на съда остане в сила, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 година, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име