Intrigi.bg Крими Съдът наложи домашен арест на съдията, обвинен в пране на пари от...

Съдът наложи домашен арест на съдията, обвинен в пране на пари от строежа на „Хемус“

507
0

Софийският градски съд определи домашен арест за съдията по футзал и бивш данъчен служител Борислав Колев, който бе задържан и обвинен за пране на пари от строежа на магистрала „Хемус“. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано на втора инстанция пред Софийския апелативен съд.

Колев бе обвинен, че е организатор на схема от няколко фирми, чрез които неправомерно са изтеглени над 53 млн. лв., отпуснати за строителството на ЛОТ 5 от магистрала „Хемус“, заради което прокуратурата поиска постоянен арест за Колев.

Неговият адвокат Христо Ботев призова съдът да не налага никаква мярка за неотклонение или поне да не бъде задържане под стража.

„Не виждам какво престъпление е извършено“, каза адвокат Ботев и посочи, че по делото има единствено „разпити на едни хора, които твърдят, че отишли в банката, взели пари и ги предали на Колев“.

Каква е била схемата, по която са източени парите, се разбра от решението на съдебния състав, пише подробно Клуб Z.

„Водно строителство“ Благовград е сключило 5 договора с държавната „Автомагистрали“, която получваше поръчките (инхаус), като два от договорите са за доставка на механизация именно по участък 5.На 22 май в резултат на рамков договор на държавната фирма, тя превежда аванс от 84 млн. лв. на „Водно строитество“ ЕАД. След това „Водно строителство“ сключва с „Булстрой груп“ договор и са преведни част от милионите. От 2017 г. насам „Водно строителство“ изобщо не е разполагало с нужния капацитет за изпълнение на обществените поръчки и ползвала услугите на дружеството „Булстрой“, пише още изданието.

„Булстрой“ от своя страна има договори с още 5 други фирми, които са били крайните изпълнители на ЛОТ 5 от магистралата. Тези дружества получвали суми пари по банковите си сметки. И именно те са на лица, с които реферът Колев е поддържал тесни контакти, стана известно по време на съдебното заседание.

Част от тях били регистрирани през 2019 и 2020 г. с активното участие на Колев, който „убеждавал пълномощниците на тези дружества да изготвят документи и да бъдат представители на тези дружества“.

След това Колев е имал пълномощни, с които може да тегли от банкови клонове средствата с източник – държавта. Според адвокат Христо Ботев обаче – добро или лошо, плащането на такива работници по обектите често в тази държва става на ръка. Колев е набирал и работниците за споменатите фирми, каза защитникът.

Въпреки това съдът ясно подчерта, че фирмите явно не са имали никаква възможност да изпълняват строителните дейности, а дори на дати, в които уж са работили на обкта, някои от трудещите се били в чужбина.

Въпреки това СГС се произнесе, че Колев не представлява висока обществена опасност и няма риск да се укрие, а освен това е баща на три малки деца.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име