Intrigi.bg Политика Съдът: Бившата шефка на Специализирана прокуратура лъже за подслушванията през 2020 г.

Съдът: Бившата шефка на Специализирана прокуратура лъже за подслушванията през 2020 г.

167
0

Валентина Маджарова, бивш административен ръководител на Специализирана прокуратура не е спазила  принципа за истинност, залегнал в чл. 7, ал. 1 АПК. в твърденията си пред Административния съд. Казано на популярен език, тя е лъгала пред съда за масовото подслушване на протестиращите през 2021 г. Това става ясно от решение на Административен съд София – Град по дело заведено от Мая Манолова. След като подслушването беше осветено в разследване на BIRD.BG, в Народното събрание беше свикана специална комисия, която установи шокиращи факти за мащаба на операцията, мобилизирала МВР и ДАНС да доказват тезата, че мирните граждански протести срещу управлението на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са част от план за държавен преврат, организиран от Васил Божков – Черепа. BIRD поддържа и търсачка, в която всеки гражданин може да провери дали неговото ЕГН присъства в справките за следене на политици, журналисти и граждански активисти.

През изминалата седмица прокуратурата за пореден път изплиска легена, като разпространи „потресаващи“ и „покъртителни“ аудиозаписи, прожектирани на голям екран в сградата на НСлС, като на преден фон лъщяха мрачно-трагичните физиономии на Главния Иван, Говорителката Сийка, Милиционера Боби и оня-забравих-му-името от полицията. Също така присъстваше и един персонаж от СГП, която вероятно за първи път в живота си говори пред журналисти – или по-скоро чете от написано листче. Така или иначе, впоследствие изригна вулкан от реакции и интерпретации на този прокурорски водевил. Ние днес нямаме за цел да ги обобщаваме или преразказваме, но една интересна теория изпъква – че пресконференцията има за цел да отклони вниманието от необоримия факт оповестен от АКФ, че поне някои от 500-евровите банкноти в борисовото чекмедже са истински. На фона на оглушителното прокурорско мълчание по темата, явно умните глави в Сарая (т.е. Центъра) са решили, с цел замазване, да спретнат аудио-шоу по съвсем друга тема.

Тази, как да кажем, евтина порнографска сценка обаче неизбежно ни подсети за лятото на 2020, когато прокуратурата отново разпространи аудио-записи с участието на знайни и незнайни злодеи (и журналисти, разбира се), които тържествено определи като подготовка за държавен преврат и въоръжено въстание. Нещо повече – гордо обяви, че записите са част от разследване по Глава първа от НК. Ние не знаем дали и наскоро прожектираните записи няма също да „влязат“ по Глава първа, но пък знаем друго. Миналата седмица (14.03.2023) българският съд имаше повод да уличи прокуратурата в лъжа по отношение на подслушванията през 2020. Именно за това ще ви разкажем днес.

ЗДОИ като лъч светлина в прокурорския мрак

Към днешна дата почти не остана никой, особено в политическия спектър, който все още да поддържа огъня по темата със скандалните масови подслушвания през 2020. По време на мирните протести от лятото и есента на тази политически гореща година, прокурорите Иван Първанов и Николай Попов си позволиха да заповядат подслушването на над хиляда протестиращи граждани. Разследването, по което бяха експлоатирани тези СРС-та, може би е активно и до ден-днешен. И никой не знае какво се случва по него. Има обаче все още поне една обществена фигура, която не се предава по темата – и това е Мая Манолова. Тя е именно човекът, който завежда цяла серия от дела по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), опитвайки се да извлече поне някаква информация от отговорните институции относно тези подслушвания. Днес ще обърнем специално внимание на делата и срещу Специализираната прокуратура (и нейния правоприемник СГП). Веднага обаче прави впечатление, че СП явно е възприела подхода на своя Вожд и Учител „много обичам да се пра‘им на луд“. И това е така, доколкото се налага да бъдат водени две дела за една и съща информация – т.е. СП шиканира изпълнението на съдебното решение.

Първото дело е загубено от СП още през април 2022. Тогава 39-и състав на АССГ постановява, че прокурорските аргументи да не се предостави информацията са несъстоятелни. Най-общо казано съдът казва, че доводите на Валентина Маджарова (шефката на СП) са един тюрлю-гювеч, в който безредно са омешани норми на ЗДОИ, на ЗСРС и на ЗЗКИ. Очевидно административното право не е силата на Маджарова. И така стигаме до второто дело, където вече става доста интересно. Какво всъщност се случва – Маджарова постановява втори отказ като твърди, че всичко поискано от Манолова представлява класифицирана информация. Но какво всъщност се иска, нека видим:

  1. Списък на лицата, активно участвали в антиправителствените протести през 2020, спрямо които са прилагани специални разузнавателни средства;
  2. Списък на лицата, спрямо които са прилагани СРС, по разследване за нарушаване на чл. 95 НК, в периода 09.07.2020 – 11.07.2021;
  3. Списък на лицата, спрямо които неправомерно са прилагани СРС в периода в периода 09.07.2020 – 11.07.2021;
  4. Спрямо кои от гореизброените лица са прилагани СРС в периода 09.07.2020 – 11.07.2021 и на какво основание;
  5. Спрямо заявителката прилагани ли са СРС в периода 09.07.2020 – 11.07.2021 и на какво основание.

Какво тук му е класифицираното, дявол знае. Т.е. май само Маджарова знае, а също и Гешев. Така или иначе, съдът хваща шефката на СП в лъжа – и това е ясно разписано в мотивите на съдебното решение на 24-и състав на АССГ. От решението разбираме, че най- ранният документ с ниво на класифициране „Поверително“ е създаден на 17.07.2020, а най- късният е на 24.03.2021. От което по закон следва, че последният срок на защита е изтекъл на 23.03.2022. И сега внимание, отказът на Маджарова да предостави информация е с дата 26.05.2022, т.е. към тази дата вече нищо не е било класифицирано – и твърдението на шефката на СП, че все още е, представлява НАГЛА и недвусмислена ЛЪЖА. Лъжа, която обаче може да лъсне само в съда – ако човек се наеме да води дело. Което, слава богу, става поне в този случай. Ще цитираме директно съдията по делото в АССГ: налице е „неспазване принципа за истинност, залегнал в чл. 7, ал. 1 АПК.“ Преведено на недипломатичен език – Маджарова лъже. Като награда за вярна служба на полза гешеву, към датата на съдебното решение (14.03.2023) Маджарова отдавна е повишена „странично“ като шефка на Апелативна прокуратура Бургас. Хубаво е.

Още трикове и мушенгии

Виждайки в хода на делото и съдебното дирене, че лъжата няма да хване дикиш, шефката на СП прибягва до нов трик: информацията не подлежи на предоставяне, понеже била част от досъдебно производство. Съдът обаче не е нито наивен, нито правно неграмотен. Уверете се сами: „Недопустимо е административен акт да бъде мотивиран след постановяването му, още повече в хода на съдебен контрол. По делото единствено са изложени твърдения за образувано досъдебно производство, но не са представени никакви доказателства за него, не е посочен дори негов номер, нито на какъв етап се намира (висящо, прекратено).“ От това можем единствено да стигнем до извода, че е налице втора лъжа – в смисъл, че досъдебното всъщност е прекратено и затова СГП не иска да посочи номера му, понеже тогава прекратяването ще стане явно за всички. А така може голословно да се твърди, че то е все още висящо. И ако това действително е втора лъжа, то тя няма как да бъде засечена. В предходно протоколно определение съдът всъщност изисква номера на преписката по описа на СГП, но – видно от крайното съдебно решение – СГП е отказала да го предостави. Извод: досъдебното е прекратено, но това трябва да остане в дълбока тайна. Защото иначе всички подслушвани граждани ще могат да заведат дела за вреди срещу гешефтурата. Обаче като не знаят нищо – няма да могат да си заведат делата. Просто е, досущ по банкянски.

Прокуратурата като лъжец-рецидивист

Това обаче далеч не е първият път, в който СП и Маджарова излъгаха. Очевидно няма и да е последният. По време на гостуване в БНТ през лятото на 2021, тя отрече да има подслушвани журналисти. Изтеклият от парламентарната комисия списък обаче ясно показа и доказа, че това е поредната прокурорска лъжа – доколкото там фигурираха доста журналисти, включително и Димитър Стоянов от BIRD.

По време на единствената ѝ пресконференция преди 2 години, някой все пак се престраши да попита Маджарова защо са подслушвали политически лидери. Тогава тя каза „няма такова нещо, не сме подслушвали нито един политически лидер.“ При което питащият ѝ показа разпечатка от искането за подслушване на Настимир Ананиев, лидер на партия „Волт“. Маджарова видимо позеленя, после почервеня, после дълго мисли и накрая каза: „няма да наруша закона и да коментирам висящо досъдебно производство“. Сами преценете, дали е възможна по-голяма наглост и безочие. Всъщност, възможна е – уверихме се преди дни, гледайки онази порно-конференция, пардон, пресконференция с напечатаните бележки и аудио-записи. И за десерт да споменем – тези аудио-записи са незаконни, понеже не са събрани по надлежния ред. Но за това ще пишем по-подробно друг път, тъй като имаме информация как точно са направени записите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име