Intrigi.bg Спорт Страх и паника

Страх и паника

257
0

В действията на Българския футболен съюз отпреди няколко дни прозира само едно – страх и паника.

Това е прочитът на ситуацията на специалиста по международно спортно право Георги Градев.

В сряда Софийският градски съд постанови конгресът на БФС да се проведе на 12 октомври от 10 часа в зала 1 на Националния дворец на културата. Това стана факт, след като беше взето под внимание искането на един от кандидатите за президент на централата Димитър Бербатов и на база 1/3 от събраните подписи от имащите право да гласуват.

Часове след решението Изпълкомът на футболния съюз се събра, за да насрочи друг конгрес за 18 март 2022. Тези действия бяха допълнени и с изненадваща декларация, която гласеше:

„БФС намира за парадоксално, че с днешна дата СГС взема формални решения, с които пряко се намесва в самоуправлението на най-голямата спортна федерация в България. Буди интерес и фактът, че искането на подписалите се клубове, членове на БФС, внесено от инициативен комитет до съда, е за конгрес на 21.09.2021 г., а СГС насрочва датата 12.10.2021 г.

Подобно действие поставя както БФС, така и клубовете-членове на съюза, в изключително затруднено положение, а спорната легитимност на подобен акт би създала ситуация на крайна нестабилност в българския футбол.“

Парадоксален тук обаче е фактът, че управляващите най-популярния спорт у нас отричат върховенството на закона.

В правовата държава спор между две страни се решава от съда. Край околовръстното шосе на София законът очевидно се признава само, когато е в „наша полза“.

Какво следва оттук нататък? „Конгрес на 12 октомври със сигурност ще има, обяснява ситуацията Градев. – Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Процедурата е следната – ако в 10 ч на 12 октомври присъстват 50% от клубовете + 1, заседанието може да започне. Ако не се е събрал кворум, се изчаква 1 час и изборът започва.

Дори присъстващи да са само 3 клуба, конгресът може да се проведе и решенията да бъдат легитимни. Новото ръководство получава пълен мандат за 4 години. Така че друг ход за БФС в момента няма. Ако искат, от настоящото ръководство могат и да не ходят. Това си е техен личен избор. Но път назад няма.“

А какво се случва с насрочения от Изпълкома конгрес за 18 март 2022?

Новоизбраният Изпълком на футболния съюз има право да го отмени още на първото си заседание.

Любопитен факт е, че на помощ на нежелаещите конгрес на 12 октомври може да се притече извънредната епидемиологична обстановка.

Според последните мерки, подобен род заседания може да се провеждат при до 30% заетост на капацитета на помещението и до 30 участника. Но решение и на този казус би трябвало да има – с дистанционно гласуване онлайн, все пак дори в България XXI век настъпи, а компютър, интернет и Teams или Zoom са напълно достъпни.

Очакват ни повече от любопитни дни, в които ще стане ясно назряло ли е време за промяна в българския футбол или статуквото ще продължи да властва.

Свършеното и несвършеното за последните 16 години е повече от ясно и видимо.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име