Intrigi.bg Крими Стотици килограми кокаин и един фалшиф агент на ДЕА в разследването срещу...

Стотици килограми кокаин и един фалшиф агент на ДЕА в разследването срещу шефовете от ГДБОП

376
0

Стотици килограми колумбийски кокаин, задържан през зимата на зеленчуковата борса в „Слатина“, както и един фалшив агент на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА, са в ядрото на случая, довел до арестите на шефовете в ГДБОП от петък. Това съобщава БНТ, позовавайки се на собствена информация от прокуратурата, включително от главния прокурор Иван Гешев.

Днес прокурорите ще поискат постоянен арест за двамата задържани – Цветан Панков и Кирил Ванков. Държавното обвинение твърди, че двамата са поставяли „чадър“ над престъпни групи за трафик и разпространение на наркотици. Тяхна подчинена пък е установявала връзката с картелите.

Четвъртият задържан е американец, представял се за сътрудник на ДЕА, който дори притежавал фалшива карта на Международна полицейска асоциация.

До арестите се стига, след като на 31 януари тази година е проведена акция на зеленчуковата борса в квартал „Слатина“, по време на която са задържани над половин тон наркотици, разпределени в над 6600 кашона с цитруси, внос от Колумбия. Самата акция е изненадваща за трафикантите, които изпратили кокаина си през официална пратка, чийто път е лесен за проследяване. Така за разследващите е лесно да проследят ключовите следи по пътя на кокаина от пристанището в Солун до борсата в София, разказва БНТ.

При акцията през януари са арестувани трима души, включително и бивш шеф на столичната митница.

Според разказа на прокурорите задържаният кокаин е предизвикал напрежение и взаимни обвинения в предателство между двете групи, за които има данни, че се занимават с наркотрафик. По това време разследващите засичат посредник, който влиза във връзка със служителка на ГДБОП, за да търси съдействие.

„Става въпрос за добра оперативна работа на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР“, коментира пред БНТ главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.

Така служителката на ГДБОП е била поставена моментално под наблюдение. Така са установени и още двама замесени – началника на сектора за борба с наркотрафика и разпространението, както и прекият му началник – шефът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП.

„Работата е продължила няколко месеца. Това, което е факт, ако мога да опиша най-общо дейността им, защото в тази група, да я наречем по този начин, участват и лица, които не са служители на МВР. Включително един, който се е представял за сътрудник на ДЕА, разбира се не е такъв“, обяснява Гешев.

Мнимият сътрудник на ДЕА бил необходим, за да им придаде повече тежест пред бандите, занимаващи се с трафика на кокаин през България за кралство Нидерландия. Ролята на мнимия агент била също така да гарантира, че разследването няма да излезе от България и освен вече задържаните за други няма да има последствия.

„За съжаление, това е информация, която разбира се не мога да оповестя изцяло, така да се каже са преминали на по-високо ниво на играта. В някаква степен са били на крачка да компрометират доверието в българските служби от някои наши партньорски служби“, коментира още главният прокурор.

Пред разследването е била поставена и още една задача – да се филтрира комуникацията на Ванков и Панков със службите на други държави от ЕС с цел да се попречи на двамата да блокират международни действия по пресичането на канала за наркотрафик. Двамата успешно са заблудени и така започва международната операция „TORTA AHOGADA“, провеждаща се на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия. При нея са иззети пратки с над 1 тон кокаин и са задържани 18 души.

Впоследствие антимафиотите поемат ангажимент да осигурят безпроблемното преминаване на пратка от близо 400 килограма кокаин за Западна Европа. От „Вътрешна сигурност“ наблюдават, че в отдел „Наркотици“ в ГДБОП само имитират работа.

„Това са изключително опитни дългогодишни служители, така че те знаят как работят службите, как работи прокуратурата“, обяснява Гешев.

Случаен патрул спира първата пратка от 40 килограма кокаин в автомобил в Студентския град, а ден по-късно колегите им столичната полиция намират и останалото количество в апартамент в квартала. Двамата антимафиоти поемат ангажимент да ударят конкурентна група, но искат допълнителна сума.

Получаването й било уговорено за 25 юни вечерта и единият шеф в ГДБОП лично пристига, за да вземе парите и да гарантира, че този път пробив няма да има. В този момент той бива задържан на местопрестъплението, а скоро след това са арестувани и останалите в групата.

Според прокуратурата намеренията на международната престъпна група са били да организира на българска територия лаборатория, където по химичен път да се извежда наркотичното вещество, което впоследствие да бъде транспортирано за Западна Европа и най-вече Испания.

Разследването на международната наркомрежа започва преди година и половина от Националната полиция на Испания по данни за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България. След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, разследването продължава на територията и на други държави. Интересен момент в случая е, че шефът на отдела в ГДБОП получава награда именно от испанската полиция и то преди 6 месеца.

На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

Това е денят, в който разследващите пристъпват към окончателно неутрализиране на наркомрежата в рамките на международна полицейска операция под названието „TORTA AHOGADA“. В Испания, Нидерландия и Колумбия са задържани общо 16 лица. В действията по неутрализиране на групата взимат участие повече от 300 полицейски служители. Общото количество на внесения от Колумбия кокаин в Европа (укрит в кашони с плодове) надхвърля един тон.

Ангажираните със случая полицейски и съдебни органи от Испания, България, Нидерландия и Колумбия установяват, че престъпната организация е имала за цел периодично да внася от Колумбия големи количества кокаин, импрегниран в опаковки на легална стока, който да бъде извличан и разпространяван във всички европейски държави, пише още българската прокуратура.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име